Saturday, December 2, 2023
27.2 C
Brunei

  -

  PBB: IT jadi keutamaan pacu pembangunan

  GENEVA, 11 Julai – Suruhanjaya PBB hari ini menggesa pembuat dasar dan sektor swasta dunia untuk menggunakan infrastruktur jalur lebar sebagai keutamaan untuk memacu pembangunan global.

  Suruhanjaya Jalur Lebar untuk Pembangunan Mapan menggariskan cara untuk meningkatkan pembangunan mapan global dan dengan berbuat demikian, ia akan menjadikan kehidupan berjuta-juta penduduk di seluruh dunia lebih baik.

  Jalur Lebar boleh menangani keperluan asas, seperti penjagaan kesihatan dan pengeluaran makanan, membantu membantu daripada kemiskinan melalui peluang e-dagang dan pertumbuhan pekerjaan, pemantauan perubahan iklim dan proses planet dan merapatkan jurang kepelbagaian digital, kata suruhanjaya itu dalam satu kenyataan.

  Teknologi maklumat dan komunikasi, seperti data besar dan kecerdasan buatan, serta teknologi berasaskan jalur lebar boleh digunakan sebagai alat yang unik untuk memacu pembangunan global dan mempercepatkan kemajuan ke arah Matlamat Pembangunan Lestari PBB.

  Teknologi ini memainkan peranan penting dalam membasmi kemiskinan, mempromosikan kemakmuran, dan membantu dunia mencapai matlamat pembangunan mapannya yang paling mendesak, menurut Houlin Zhao, setiausaha agung Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa (ITU). – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  AS$2.2 juta dilarikan perompak bersenjata

  NEW DELHI, 1 DIS – Perompak bersenjata melarikan 188 juta rupee (AS$2.2 juta) dari sebuah bank di negeri timur laut Manipur yang dilanda keganasan. Rompakan...