Thursday, September 29, 2022
31.9 C
Brunei

PBB lancar kemudahan kewangan antarabangsa untuk pendidikan

-

NEW YORK, 18 SEPT – Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres dan utusan khas bagi pendidikan global, Gordon Brown, pada Sabtu melancarkan Kemudahan Kewangan Antarabangsa untuk Pendidikan (IFFEd) bernilai berbilion dolar.

Menjangkakan projek pertamanya pada 2023, IFFEd akan menyokong pelaburan pendidikan dan pembangunan kemahiran di negara berpendapatan sederhana-rendah.

Dengan pembiayaan awal AS$2 bilion, kemudahan itu dijangka berkembang kepada AS$10 bilion menjelang 2030, lapor Xinhua.

Dalam satu sidang akhbar bersama, Guterres berkata sejak pandemik COVID-19 bermula, dua pertiga negara telah mengurangkan belanjawan pendidikan mereka, tetapi pendidikan adalah blok masyarakat yang aman, makmur dan stabil.

“Mengurangkan pelaburan bermakna membenarkan krisis yang lebih serius berterusan. Kita perlu menyalurkan lebih banyak dana ke dalam sistem pendidikan, bukan mengurangkannya.”

Negara-negara kaya boleh meningkatkan pembiayaan daripada sumber domestik mereka, tetapi banyak negara membangun sedang dilanda krisis kos sara hidup, dan memerlukan sokongan segera untuk pendidikan, kata Guterres, sambil menambah bahawa inilah peranan IFFEd.

Kemudahan itu bertujuan untuk mendapatkan pembiayaan buat negara berpendapatan sederhana-rendah. Menyediakan rumah kepada separuh daripada kanak-kanak dan belia dunia serta majoriti kanak-kanak yang tidak berumah dan pelarian dunia, katanya. – Bernama

Antonio Guterres menyampaikan ucapan pada Perhimpunan Agung semasa memberi penghormatan kepada Ratu Elizabeth II di ibu pejabat PBB di New York pada 15 September 2022. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -