PBB: Penggunaan gas beracun dihentikan di seluruh dunia

BERLIN, 31 OGOS – Penggunaan gasolin plumbum akhirnya dihentikan, kata pejabat persekitaran PBB kelmarin, setelah negara terakhir di dunia menghentikan penjualan bahan bakar yang sangat beracun itu.

Algeria berhenti menyediakan gasolin plumbum bulan lalu, mendorong Badan Alam Sekitar PBB untuk menyatakan ia ‘secara rasmi dihentikan’ penggunaannya di dalam kereta, yang telah disalahkan sebagai salah satu punca kepada masalah kesihatan manusia.

“Keberhasilan penguatkuasaan larangan plumbum gasolin berkenaan adalah pencapaian besar bagi kesihatan global dan persekitaran kita,” kata pengarah eksekutif UNEP, Inger Andersen.

Petroleum yang mengandungi tetraethyllead, satu bentuk plumbum, pertama kali dijual hampir 100 tahun yang lalu untuk meningkatkan prestasi enjin. Ia digunakan secara meluas selama beberapa dekad sehingga para penyelidik mendapati bahawa ia boleh menyebabkan penyakit jantung, strok dan kerosakan otak.

UNEP mengatakan kajian menunjukkan gasolin plumbum itu menyebabkan kecacatan kepada gangguan intelektual yang dapat menyebabkan pembesaran kanak-kanak dan berjuta-juta kematian pramatang.

“Kos kerosakan pada alam sekitar adalah nyata,” kata Andersen, memetik apa yang digambarkannya sebagai ‘jumlah yang sangat besar’ sebanyak AS$2.45 trilion kerosakan ekonomi global yang dicegah oleh larangan tersebut.

Sebilangan besar negara kaya mula menukar bahan bakar itu pada tahun 1970-an dan 1980-an, tetapi masih banyak digunakan di negara-negara berpendapatan rendah dan sederhana hingga tahun 2002, ketika PBB melancarkan kempen global untuk menghapuskannya.

Gas plumbum itu masih digunakan dalam bahan bakar penerbangan untuk pesawat kecil, masalah yang McCabe katakan EPA bekerjasama dengan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan untuk menanganinya.

Sementara itu, Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres mengatakan kejayaan penghapusan gas itu, seperti larangan bahan kimia yang menghakis ozon, menunjukkan kesan yang boleh dilakukan melalui perjanjian antarabangsa dalam menangani masalah alam sekitar. – AFP

Gambar fail pada 29 September 2010 menunjukkan pemandangan kesesakan lalu lintas di Algiers, Algeria. Gasolin plumbum akhirnya berjaya dihentikan, pejabat persekitaran PBB mengatakan semalam. – AP