Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  PBB tuntut akses tangani masalah kemanusiaan di Sudan

  WASHINGTON, 14 NOV – Ketua operasi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) kelmarin mengecam ‘keganasan melampau’ terhadap orang awam yang terperangkap dalam perang di Sudan, dan berkata usaha bantuan hanya sampai kepada sebahagian kecil daripada mereka yang memerlukan.

  Martin Griffiths menuntut akses tanpa halangan untuk pasukan bantuan PBB bagi membantu mengekang apa yang disifatkannya sebagai ‘penderitaan manusia’ di Sudan.

  Selepas hampir tujuh bulan konflik antara tentera Sudan, yang diketuai oleh Jeneral Abdel Fattah al-Burhane, dan Pasukan Sokongan Pantas Tentera (RSF) Jeneral Mohamed Hamdane Daglo, “Hampir 25 juta orang di Sudan kini memerlukan bantuan kemanusiaan,” kata Griffiths.

  Tetapi “Akses merupakan masalah yang serius. Sejak pertengahan April, kami telah dapat mencapai hanya 4.1 juta orang dengan bantuan menyelamatkan nyawa,” kata Griffiths pada “Forum Kemanusiaan di Sudan” kali pertama yang dihadiri oleh wakil tentera dan RSF.

  Pihak-pihak kepada konflik itu berjanji minggu lalu pada rundingan di Arab Saudi untuk meningkatkan akses kemanusiaan, menugaskan PBB dengan menubuhkan forum untuk memudahkan pelaksanaan komitmen ini.

  Tetapi Griffiths berkata kebanyakan perkhidmatan asas di negara ini telah “terhenti hampir sepenuhnya,” menjadikan usaha untuk membendung wabak kolera sukar.

  “Wanita dan kanak-kanak perempuan memikul beban yang sangat berat, menghadapi risiko menakutkan terhadap keselamatan mereka, termasuk rogol dan penculikan,” katanya, menunjukkan bahawa “lebih daripada 10,000 orang rakyat Sudan dilaporkan setakat ini kehilangan nyawa mereka” sejak pertengahan April.

  Lewat semalam, saksi memberitahu AFP mengenai ‘pengeboman’ ke atas rumah-rumah yang mencederakan orang awam, termasuk kanak-kanak, di El Obeid, ibu negeri Kordofan Utara, 350 kilometer (220 batu) selatan Khartoum. Pertempuran sengit juga berlaku di Darfur sejak beberapa hari kebelakangan ini. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...