Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Pegawai Australia nafi penularan LSD ketika sekatan import lembu

  CANBERRA, 5 SEPT – Pihak berkuasa menafikan penyakit kulit berketul (LSD) terdapat di utara Australia selepas Indonesia mengehadkan lagi import lembu hidup dari negara itu, lapor Xinhua.

  Pemangku Ketua Veterinar Australia, Beth Cookson dalam satu kenyataan pada Isnin berkata ujian terhadap lebih 1,000 ekor lembu merentasi 2,800 kilometer (km) di utara Australia tidak mengesan sebarang kesan LSD.

  Beliau berkata ujian itu dilakukan atas permintaan pihak berkuasa di Indonesia dan Malaysia selepas LSD dikesan pada lembu asal Australia selepas tiba di Indonesia.

  Perbadanan penyiaran Australia (ABC) melaporkan pada Isnin bahawa pegawai Indonesia pada Sabtu menyekat import dari dua kawasan lembu di Australia Barat selepas mengesan lapan kes LSD pada lembu yang diimport dari kawasan itu.

  Pada Julai, eksport dari empat kemudahan telah digantung apabila pihak berkuasa Indonesia menemui 13 kes LSD pada lembu Australia.

  Bagaimanapun, Cookson dalam kenyataan itu berkata tiada bukti bahawa lembu itu dijangkiti di Australia.

  “Ujian kami tidak mengesan LSD di Australia dan status penyakit kami tidak berubah,” katanya. – Bernama

  Seekor lembu diberikan suntikan vaksin untuk mencegah LSD.- Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...