Pegawai China dikenakan sekatan visa AS

WASHINGTON, 8 JULAI – Amerika Syarikat (AS) berkata semalam ia akan mengenakan sekatan visa ke atas pegawai China disebabkan isu Tibet, memperbaharui gesaan untuk melaksanakan ‘autonomi’ di rantau yang mempunyai majoriti penduduk beragama Buddha.

Setiausaha negara Mike Pompeo berkata beliau mengambil tindakan ke atas sejumlah pegawai di bawah undang-undang AS baharu yang mendesak China supaya membenarkan warga Amerika melawat Tibet.

“Malangnya, Beijing secara sistematik menghalang perjalanan diplomat AS dan pegawai lain, wartawan dan pelancong ke Rantau Autonomi Tibet dan kawasan Tibet lain, sementara pegawai China dan rakyat lain menikmati akses yang lebih banyak ke Amerika Syarikat,” kata Pompeo dalam satu kenyataan.

Pompeo mengenakan sekatan visa ke atas pegawai China yang dianggap ‘terlibat’ dalam pengecualian warga asing dari kawasan Tibet.

Jabatan Negara enggan menamakan pegawai atau berkata jumlah orang yang terjejas, memetik undang-undang kerahsiaan AS.

Di tengah ketegangan dengan China, AS telah mengeluarkan sekatan visa, sebelumnya mengambil tindakan berhubung tindakan Beijing ke atas kebebasan bersuara di Hong Kong dan penahanan kira-kira satu juta penduduk Uighur dan Turkic Islam. – AFP