Pegawai polis bertanggungjawab kematian Floyd dibicarakan

MINNEAPOLIS, 7 MAC – Setelah sembilan bulan kematian George Floyd yang mendedahkan isu diskriminasi di Amerika Syarikat, anggota polis berkulit putih yang didakwa dengan pembunuhan lelaki berkulit hitam berusia 46 tahun itu akan dibicarakan.

Pemilihan juri bermula di Minneapolis pada Isnin dalam kes terhadap Derek Chauvin, yang dirakam menggunakan lututnya ke arah leher Floyd selama hampir sembilan minit ketika lelaki yang digari itu sukar untuk bernafas.

Rakaman yang mengejutkan mengenai kematian Floyd pada 25 Mei mencetuskan siri bantahan ‘Black Lives Matter’ terhadap keganasan dan ketidaksamaan kaum di seluruh Amerika Syarikat dan ibu-ibu kota di seluruh dunia.

Kes Chauvin akan menjanjikan sesuatu yang luar biasa dalam banyak aspek termasuk peguam-peguam negara, akan diadakan di bawah kawalan ketat dan disiarkan secara langsung.

Pejabat Peguam Negara Minnesota telah memberikannya kepada Neal Katyal, seorang bekas pemangku peguam cara awam menegaskan kes sebelum Mahkamah Besar, untuk membantu mereka yang didakwa.

Katyal menyifatkan perbicaraan Chauvin sebagai “tugu kes jenayah, salah satu yang paling penting dalam sejarah kita.”

Ashley Heiberger, bekas polis tempatan yang kini bertugas sebagai penasihat dan latihan polis, berkata ‘fakta kes menunjukkan pegawai polis telah didakwa kerana menyalahgunakan kuasa.

“Ia adalah sesuatu yang jarang bagi mereka untuk didakwa,” kata Heiberger. “Terdapat beberapa keputusan berat sebelah yang diberikan oleh juri kepada pihak polis sungguhpun berasa sangsi.

“Kejadian menyelubungi kes Chauvin, 44, walau bagaimanapun sangat mengganggu ‘sepanjang pengetahuan saya, tiada pegawai polis atau pertubuhan polis akan datang dan mempertahankan tindakannya,” katanya.

Tiga lagi pegawai polis yang termasuk dalam penahanan Floyd – Alexander Kueng, Thomas Lane dan Tou Thao – berdepan dakwaan yang ringan dan dibicarakan secara berasingan. – AFP

Mural George Floyd di bandar Minneapolis. Polis berkulit putih didakwa atas tuduhan membunuh George Floyd akan dibicarakan. – AP