Peguam negara Australia nafi dakwaan rogol

PERTH, 3 MAC – Peguam Negara Australia hari ini mendedahkan dirinya sebagai menteri kabinet yang tidak dinamakan atas dakwaan merogol seorang perempuan berusia 16 tahun, tuduhan yang berabad-abad lamanya dan telah dinafikan olehnya.

Selepas seminggu spekulasi bahawa ahli politik dominan Australia, Christian Porter, 50, yang merupakan peguam tertinggi kerajaan dan bekas pendakwa raya – menafikan sebarang salah laku, mengatakan ‘tuduhan tidak pernah berlaku’.

Porter menegaskan dia tidak akan mengundurkan diri, tetapi dia akan berehat untuk menangani kekalutan mental akibat tuduhan.

“Saya sudah berbincang dengan perdana menteri hari ini bahawa setelah bercakap dengan doktor saya, saya akan mengambil rehat untuk tempoh singkat bagi menilai dan berharap keadaan kesihatan mental saya bertambah baik.”

Porter terpaksa tampil ke hadapan selepas ketua penggubal undang-undang minggu lalu menerima butiran mengenai dakwaan bahawa pada 1988 Porter merogol seorang perempuan berusia 16 tahun yang membunuh diri tahun lalu sebelum membuat aduan rasmi kepada polis.

Christian Porter bercakap semasa sidang media selepas menteri kabinet yang tidak didedahkan mendakwa dia memperkosa perempuan berusia 16 tahun. – AFP

Walaupun identiti Porter sebagai tertuduh sudah diketahui umum, udang-undang fitnah Australia telah menghalang media dari menamakannya.

Wakil Barat Australia menegaskan dia adalah mangsa ‘kempen’ dan ‘sensasi politik’ yang dipacu oleh media.

“Bagi ramai keluarga dan sahabat yang bertanya kepada saya tentang persoalan pada minggu lalu, ‘Adakah anda okey?’ Saya perlu katakan…”Saya tidak tahu,” katanya.

Porter dilihat berada di hadapan kamera, sehari selepas polis berkata mereka menemui ‘bukti yang tidak mencukupi bagi meneruskan ‘pendakwaan dalam kes tersebut.

Perdana Menteri Scott Morrison menegaskan dakwaan itu adalah urusan polis.

Kerajaan Morrison dihentam dengan beberapa siri serangan seksual, termasuk kakitangan muda diperkosa oleh seorang rakan sekerja di bilik parlimen menteri pertahanan ketika ini, Linda Reynolds. – AFP

Christian Porter bercakap semasa sidang media selepas menteri kabinet yang tidak didedahkan mendakwa dia memperkosa perempuan berusia 16 tahun. – AFP