Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Pejuang hak asasi manusia Filipina menang ikat jamin

  MANILA, 14 NOV – Pejuang hak asasi manusia Filipina, Leila de Lima meraih ‘kemenangan’ kelmarin apabila hakim membenarkannya ikat jamin, meletakkannya selangkah lebih dekat kepada kebebasan selepas hampir tujuh tahun dipenjara.

  De Lima, salah seorang pengkritik paling lantang terhadap bekas presiden Rodrigo Duterte dan perang antidadah, dipenjarakan atas tuduhan berkaitan narkotik yang menurutnya direka untuk menutup mulutnya.

  Bekas senator, menteri kehakiman dan pesuruhjaya hak asasi manusia itu melambai kepada penyokong ketika dia keluar dari mahkamah Manila, dikelilingi oleh pegawai polis dan wartawan.

  “Ini adalah detik kegembiraan kemenangan dan juga kesyukuran,” kata de Lima sebelum dibawa balik ke penjara sebentar sebelum dibebaskan.

  “Saya telah berdoa dengan bersungguh-sungguh untuk hari ini datang. Ia sangat menyakitkan untuk dipenjarakan walaupun tidak bersalah,” tambahnya.

  De Lima, 64, dituduh mengambil wang daripada banduan di dalam penjara terbesar di Filipina untuk membenarkan mereka menjual dadah semasa dia menjadi menteri kehakiman dari 2010 hingga 2015.

  Beberapa saksi, termasuk ketua kumpulan penjara, mati atau menarik balik keterangan mereka, menyebabkan dua daripada tiga pertuduhan terhadap de Lima ditolak.

  Dia masih berdepan hukuman penjara seumur hidup jika disabitkan dengan baki pertuduhan. – AFP

  Leila de Lima bercakap semasa sidang media di sebuah hotel di Manila pada 13 November. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...