Pekerja hospital Haiti mogok

PORT-AU-PRINCE, 22 Mei – Tanpa oksigen dalam wad rawatan intensif atau sarung tangan dalam bilik kecemasan, pekerja di hospital terbesar Haiti telah mengadakan mogok untuk membantah persekitaran yang kotor dan menuntut gaji enam bulan yang belum dibayar.

“Kami tidak mempunyai apa-apa apabila kami bercakap mengenai perkhidmatan kecemasan,” kata Emmanuel Desrosiers, 24, salah seorang doktor pelatih di Hospital Universiti Haiti (HUEH) yang memulakan mogok kerja pada Isnin.

“Apabila seorang pesakit tiba, apabila kami harus mengambil alih, kami bermula dengan menyenarai barang-barang yang perlu dibeli oleh mereka atau keluarga mereka.”

HUEH, dikenali sebagai “hospital besar,” adalah di mana keluarga yang paling kurang bernasib baik di negara Caribbean berkumpul. Membeli bekalan perubatan mereka sendiri merupakan satu masalah kewangan, namun klinik swasta adalah jauh terlalu mahal.

Dalam bangunan usang di tengah Port-au-Prince, pesakit lelaki dan wanita berkerumun dalam bilik kecil, sementara tong sampah penuh dengan sampah.

“Kami rasa tidak masuk akal apabila kami memberikan nasihat kebersihan kepada pesakit,” kata seorang pekerja tentang situasi di sana.

Sikap pekerja yang tidak mementingkan diri sendiri ketika mereka bertugas dalam persekitaran kotor diburukkan lagi dengan gaji tidak berbayar sejak mereka memulakan kerja, hampir enam bulan lalu. – AFP

Doktor junior duduk dalam sebuah bilik ketika mogok doktor di sebuah hospital awam di Port-au-Prince, pada 21 Mei 2019. Doktor di Haiti mengadakan mogok untuk membantah penangguhan bayaran gaji mereka selama beberapa bulan. – AFP