Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Pekerja India yang terperangkap dalam terowong kelihatan di kamera

  DEHRADUN, 21 NOV – 41 pekerja India yang terperangkap dalam terowong jalan raya yang runtuh selama 10 hari kelihatan di kamera buat kali pertama pada hari ini ketika pekerja cuba mencipta laluan baharu untuk membebaskan mereka.

  Salah satu laluan yang dicadangkan adalah hampir setengah kilometer (lebih suku batu) panjang.

  Kelihatan keletihan dan cemas, dengan janggut tebal, para mangsa boleh dilihat mengintip kamera endoskopik yang dihantar oleh penyelamat ke bawah paip nipis yang melaluinya udara, makanan dan air dihantar.

  “Kami akan membawa anda keluar dengan selamat, jangan risau,” kedengaran anggota penyelamat memberitahu lelaki yang memakai topi keledar yang terperangkap di dalam ketika mereka berkumpul berhampiran kamera, video yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa negeri menunjukkan.

  Jengkaut telah mengalihkan bertan-tan tanah, konkrit dan runtuhan dari terowong yang sedang dalam pembinaan di negeri Uttarakhand di utara Himalaya sejak 12 November, selepas sebahagian daripada terowong itu runtuh.

  Tetapi usaha menyelamat adalah perlahan, rumit dengan serpihan yang jatuh serta kerosakan berulang pada mesin penggerudian berat yang penting, dengan tentera udara terpaksa dua kali mengangkat pesawat dalam kit baharu.

  Sebelum kamera itu diperkenalkan, anggota penyelamat telah berkomunikasi dengan lelaki di dalam menggunakan radio.

  “Semua pekerja selamat sepenuhnya”, kata menteri besar Uttarakhand, Pushkar Singh Dhami dalam satu kenyataan. “Kami cuba sedaya upaya untuk mengeluarkan mereka dengan selamat tidak lama lagi.”

  Dhami berkata beliau telah bercakap dengan Perdana Menteri India, Narendra Modi mengenai mangsa itu, sambil menambah Modi memberitahunya ia perlu menjadi ‘keutamaan utama’ mereka untuk mengeluarkan pekerja.

  Jurutera telah cuba memacu paip keluli secara mendatar yang cukup lebar untuk mangsa yang semakin terdesak lalui sekurang-kurangnya 57 meter (187 kaki) tanah dan batu yang menghalang mereka melarikan diri.

  Tetapi mesin pengorek tanah gergasi yang mereka gunakan terserempak dengan batu yang tidak dapat dilalui.

  Penggerudian di laluan itu telah dijeda pada hari Jumaat selepas bunyi retak menimbulkan keadaan panik, kata pegawai. – AFP

  Penyiasat bencana bebas Arnold Dix (C), Presiden Persatuan Terowong dan Angkasa Bawah Tanah Antarabangsa dan pekerja penyelamat menjalankan tinjauan di terowong jalan yang sedang dalam pembinaan Silkyara, beberapa hari selepas ia runtuh di daerah Uttarkashi di negeri Uttarakhand, India, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...