Pekerjaan pertukangan mampan di Kenya

NAIROBI – John Onyango, tukang perabot, bersiul-siul sambil mengutip paku kecil dan meletakkannya di atas bahan kanvas dan menukulnya.

Dia mengulangi proses pada bahan yang digunakan untuk menutup kerangka kayu sebelum beralih ke kerangka lain.

Sudah jelas bahawa Onyango, berasa seronok melakukan kerja pada hari Ahad lalu di Kitengela, selatan Nairobi.

Tetapi tukang kayu yang terlatih itu tidak hanya suka pekerjaan itu, dia juga memperoleh pendapatan yang lumayan darinya. Dia menjual perabotnya di antara 50,000 syiling (sekitar AS$467 dolar) dan AS$767 dolar.

“Ini adalah pekerjaan saya, sumber kehidupan saya,” kata bapa kepada tiga orang anak itu, termasuk seorang yang belajar di sebuah universiti di Kenya barat.

Seorang tukang kayu membuat perabot di Nairobi, Kenya. – Xinhua

Onyango adalah antara tukang kayu di negara Afrika timur, yang memperoleh pendapatan yang lumayan dari perniagaan dan perkhidmatan mereka, yang selama bertahun-tahun dianggap sebagai pendapatan rendah.

Selain pembuat perabot, tukang batu, tukang paip, tukang jahit, juruelektrik dan katerer adalah antara orang lain yang menikmati hasil lumayan dari perniagaan mereka. Walaupun tukang perabot mendapat hasil disebabkan peralihan daripada perabot diimport kepada buatan tempatan, ledakan sektor pembinaan di Kenya telah memberikan perniagaan yang baik kepada tukang batu dan tukang paip.

Menariknya, para pertukangan seni kini adalah antara pekerja di negara Afrika timur yang pekerjaannya tetap stabil di tengah pandemik COVID-19, yang telah merugikan banyak sektor lain.

Perniagaan mereka tetap berdaya tahan, membolehkan mereka menawarkan pekerjaan kepada orang yang terkesan akibat wabak tersebut.

“Saya telah bekerja sebagai tukang batu selama 14 tahun dan pekerjaannya baik asalkan anda bersabar,” kata Vincent Musyoka, seorang penyelia pembinaan.

Dari pekerjaan itu, anaknya boleh pergi ke sekolah dan tinggal di rumahnya sendiri di Ruiru, di pinggir Nairobi.

“Saya tidak sabar untuk bersara dalam sepuluh tahun lagi,” kata Musyoka, yang telah melatih puluhan remaja. – Xinhua