Wednesday, December 6, 2023
30 C
Brunei

  -

  Pelaburan China bantu lahir pakar pembinaan lebuh raya di Kemboja

  PHNOM PENH – Menghubungkan ibu kota Kemboja, Phnom Penh dan wilayah pelabuhan laut dalam Preah Sihanouk, projek Lebuhraya Phnom Penh-Sihanoukville yang dilaburkan China bukan sahaja akan meningkatkan lagi ekonomi, malah turut menyumbang kepada melahirkan bakat untuk sektor infrastruktur negara itu.

  Pelaburan oleh China Road and Bridge Corporation bagi kerja pembinaan lebuh raya sepanjang 187km bermula pada Jun 2019. Projek bernilai AS$2 bilion itu kini sudah lebih 94 peratus siap dan dijadualkan dibuka untuk operasi secara percubaan pada September ini.

  Nem Sreypov, seorang kakitangan ujian di makmal pusat Lebuhraya Phnom Penh-Sihanoukville, berkata pekerjaan itu bukan sahaja memberinya gaji yang baik, tetapi juga mengembangkan kemahiran dan kepakarannya.

  “Apabila saya mula bekerja di makmal ini, tanggapan saya ialah pakar China telah mengajar saya cara menggunakan setiap peralatan,” katanya kepada Xinhua.

  “Saya berasa sangat teruja untuk bekerja di makmal ini di mana peralatannya baharu dan moden, dan kapasiti ujiannya sangat tepat.”

  Jurutera untuk projek Lebuh raya Phnom Penh-Sihanoukville bergambar ramai di Phnom Penh, Kemboja. – Xinhua
  Pemandangan daripada udara menunjukkan projek Lebuh raya Phnom Penh-Sihanoukville di Wilayah Kampong Speu, Kemboja. – Xinhua
  Seorang kakitangan menunjukkan e-pas untuk perjalanan di Lebuh raya Phnom Penh-Sihanoukville. – Xinhua
  Orang ramai melawat pusat operasi projek Lebuhraya Phnom Penh-Sihanoukville. – Xinhua

  Sreypov, yang telah bekerja untuk syarikat itu selama lebih tiga tahun, berkata juruteknik China telah melatihnya bagaimana untuk menguji kualiti konkrit, simen dan batu, dan kini, dia boleh melakukannya tanpa tunjuk ajar.

  Pekerja berusia 26 tahun itu berkata, dia berminat untuk bekerja untuk projek itu kerana sejak dilahirkan, dia tidak pernah melihat lebuh raya di Kemboja.

  “Saya amat berbangga untuk mengambil bahagian dalam pembinaan projek Lebuhraya Phnom Penh-Sihanoukville yang besar ini, dan saya percaya ia akan menyumbang kepada peningkatan pembangunan ekonomi Kemboja,” katanya.

  Seng Makkra, pegawai keselamatan di Seksyen 3 Lebuhraya Phnom Penh-Sihanoukville, berkata tugas itu amat berguna untuk mengembangkan lagi keupayaannya, memberi peluang kepadanya mempelajari teknologi dan kaedah baharu dalam pembangunan infrastruktur.

  “Saya sangat menyukai pekerjaan ini kerana ia memberi peluang kepada saya untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran saya, dan saya yakin selepas projek ini siap, saya akan dapat membantu membina projek infrastruktur pengangkutan lain di Kemboja pada masa hadapan,” katanya kepada Xinhua.

  Makkra, 38, yang bekerja untuk syarikat itu sejak 2019, berkata memandangkan pembangunan infrastruktur memerlukan kepakaran dan teknologi tinggi, China Road and Bridge Corporation telah banyak membantu membangunkan sumber manusia untuk Kemboja dalam sektor ini.

  Hu Zhaoguang, pengurus besar pejabat projek Lebuh raya Phnom Penh-Sihanoukville, berkata syarikat itu menyediakan pekerjaan untuk penduduk tempatan berdasarkan idea ‘kedua-duanya memberi mereka ikan dan mengajar mereka cara memancing’. “Sementara itu, kami juga memberi tumpuan untuk menyampaikan kemahiran kepada mereka dan meningkatkan keupayaan mereka untuk memperbaiki kehidupan mereka melalui kerja,” katanya kepada Xinhua.

  Hu berkata syarikat itu juga meletakkan keutamaan dalam memenuhi tanggungjawab sosial dan meningkatkan taraf hidup penduduk tempatan.

  “Sejak projek dimulakan, kami telah membantu 22 isi rumah yang memerlukan, dan jumlah pekerja tempatan bagi keseluruhan projek itu mencecah lebih 3,200 orang,” katanya. “Saya percaya dengan usaha bersama pekerja Cina dan Kemboja, projek lebuh raya akan dapat dibuka kepada lalu lintas mengikut jadual dengan kualiti dan kuantiti yang tinggi,” tambah Hu.

  Lebuh raya Phnom Penh-Sihanoukville ialah lebuh raya pertama di negara Asia Tenggara itu, dan ia merupakan hasil kerjasama antara Kemboja dan China di bawah rangka Inisiatif Jalur dan Jalan.

  Menteri Kerja Raya dan Pengangkutan Kemboja, Sun Chanthol berkata projek itu telah mewujudkan lebih 3,000 pekerjaan untuk rakyat Kemboja dan ia akan memainkan peranan penting dalam membantu meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara apabila ia dibuka untuk lalu lintas.

  “Projek ini sangat bermanfaat kepada pekerja Kemboja kerana ia memberikan mereka pengetahuan teknikal mengenai pembinaan lebuh raya ekspres, dan kami berharap selepas projek itu, mereka akan dapat menggunakan pengetahuan mereka untuk membantu membina lebuh raya lain di Kemboja, “ katanya ketika melawat projek itu.

  Dengan panjang 190km, lebuh raya itu mempunyai lebar 24.5 meter dengan dua lorong dengan tumbuh-tumbuhan di tengah. Kenderaan akan dapat bergerak pada kelajuan 100 km sejam, mengambil masa hanya dua jam untuk perjalanan antara Phnom Penh dan Sihanoukville, berbanding perjalanan lima jam pada masa ini. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...