Pelajar antara mogok di Iraq

BAGHDAD, 17 NOV – Penduduk Iraq membanjiri jalan-jalan di ibu negara dan bandar-bandar selatan hari ini dalam mogok umum memperkuat gerakan selama seminggu yang menuntut pembaikan kerajaan.

Duduk di jalan-jalan telah menjadi taktik perhimpunan yang meletus pada awal Oktober dalam kemarahan terhadap rasuah, kekurangan pekerjaan dan kelas politik yang tidak dapat disentuh.

Mereka telah menentang usaha pasukan keselamatan untuk mengusir mereka dan pada Ahad, beribu-ribu keluar dari seluruh negara selepas para aktivis menyeru mogok umum. Di kawasan selatan Kut, Najaf, Diwaniyah dan Nasiriyah menjadi tempat hangat, sekolah dan pejabat kerajaan ditutup berikutan orang ramai membanjiri jalan-jalan.

Penunjuk perasaan menutup jalan-jalan di bandar Basra yang kaya dengan minyak dengan membakar tayar dan di Hillah, di selatan Baghdad, para pelajar dan aktivis lain membuat kekacauan di hadapan ibu pejabat wilayah.

“Kami akan meneruskan tunjuk perasaan dan mogok umum dengan semua penduduk Iraq sehingga kami memaksa peletakan jawatan kerajaan,” kata Hassaan al-Tufan, peguam dan aktivis.

Di Baghdad ribuan pelajar ponteng kelas bagi berhimpun di Medan Tahrir, mencetuskan kemarahan dalam gerakan protes.

“Tiada politik, tiada parti, ini adalah kebangkitan pelajar!” Salah satu sepanduk yang dibawa oleh pemuda Iraq.

Mereka mengibarkan bendera Iraq, berhimpun di utara dari Tahrir hingga berhampiran Khallani Square. – AFP

Penunjuk perasaan Iraq berarak di jalan berhampiran ibu kota Medan Tahrir, Baghdad semasa demonstrasi anti-kerajaan yang berterusan. – AFP