Pelajar antarabangsa tertarik dengan budaya Cina

CHANGSHA – Menari tarian gendang panjang etnik minoriti Yao China, bersama ribuan pelajar China, Donald Lusambo Zambia berasa gembira.

Lusambo, seorang pelajar Central South University di Wilayah Hunan, China tengah, berkata dia meminati tarian gendang panjang pada hari pertama dia melihatnya.

“Tarian itu mengingatkan saya tentang kampung halaman saya. Gaya tanpa halangan dan berani sangat mirip dengan budaya Afrika yang bersemangat,” kata Lusambo sambil menambah dia bermimpi menari dengan orang ramai ketika dia kecil dan akhirnya merealisasikan impian itu di China.

Lusambo tidak sabar-sabar untuk meneruskan tarian gendang panjang, jadi dia mempelajari tarian dan budaya etnik minoriti Yao dengan bersungguh-sungguh dan akhirnya menjadi ahli warisan tarian gendang panjang di universiti.

“Dunia terus berubah, tetapi orang Cina telah berpegang teguh kepada budaya tradisional mereka, yang saya fikir amat mengagumkan,” tambahnya.

Mba Nchama Pedro Nsue (tiga dari kanan, baris belakang) dari Equatorial Guinea membuat persembahan bersama ahli koir di Central South Universty di Changsha, wilayah Hunan tengah China. – Xinhua

Lusambo bukan satu-satunya pelajar yang tertarik dengan budaya Cina. Di kampus yang pelbagai budaya, semakin ramai pelajar antarabangsa telah meneroka keindahan budaya tradisional Cina. Bagi Nzaramba Antoine, seorang warga Rwanda, tarian naga tradisional Cina menyentuh jiwa.

“Saya tidak pernah melihat persembahan yang begitu menggembirakan, teratur dan sentiasa berubah-ubah,” Antoine teringat pada kali pertama dia menonton persembahan kelab tarian naga universiti itu. “Saya tidak sabar untuk menyertai pasukan.”

Bagaimanapun, latihan itu tidak mudah. Antoine terpaksa belajar dari awal. Dia terus berlatih kemahiran asas hari demi hari untuk melakukan lompatan dan pusingan dengan sempurna dan mengangkat badan naga tinggi ke udara.

Sebagai salah seorang pelajar asing pertama yang menyertai pasukan tarian naga, Antoine cuba mempromosikan tarian naga kepada lebih ramai pelajar asing. Pada tahun 2015, beliau mengasaskan bersama pasukan tarian naga pelajar antarabangsa pertama universiti itu.

Sepanjang enam tahun yang lalu, pasukan ini telah mengum-pulkan hampir 100 pelajar dari Mongolia, Madagascar, Benin dan puluhan negara lain serta memenangi pingat emas dalam pertandingan tarian naga kebangsaan.

“Naga Cina menunjukkan kebijaksanaan dan kekuatan Cina, manakala tarian naga merangkumi rasa perpaduan yang ber-akar umbi dalam budaya Cina.

“Tarian naga bukanlah satu sukan untuk individu tetapi memerlukan kerja berpasukan. Melalui tarian naga, saya berasa rapat dengan budaya Cina,” jelas Antoine.

Muzik tiada sempadan, ujar Mba Nchama Pedro Nsue dari Equatorial Guinea. Selepas mendengar beberapa lagu tradisional Cina yang dipersembahkan oleh koir universiti di luar pintu bilik latihan, Pedro berasa kagum.

Dia terus masuk ke dalam bilik dan memberitahu ketua koir, “Saya mahu menyertai koir. Saya suka muzik Cina.”

“Matanya berkilauan apabila mengucapkan kata-kata itu,” kata Wang Tianze, ketua koir.

Pada mulanya, suara Pedro sukar untuk dimasukkan ke dalam koir kerana gaya bercakap dan tabiat penyuaraannya.

Selain mengatasi masalah sebutan dan intonasi, Pedro juga menghabiskan banyak masa untuk memahami konotasi lirik Cina.

“Saya sentiasa mencari rakan saya dalam koir dan melihat bagaimana me-reka memahami lirik dan belajar untuk mengalaminya,” kata Pedro.

Semasa dia menyanyikan Liu Yang River dalam dialek, dia membayangkan bagaimana rupa sungai itu.

“Saya suka lagu Cina. Lagu-lagu itu memberi saya perspektif baharu tentang China,” kata Pedro. – Xinhua