Pelajar Balet Kenya berdepan kesukaran jalani latihan tarian

NAIROBI – ‘Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan’ menggambarkan hasrat atau harapan seseorang yang mempunyai cita-cita untuk terus berusaha dengan bersungguh-sungguh bagi mencapai sesuatu.

Semangat dan kecekalan hati untuk mempelajari sesuatu merupakan satu kekuatan diri yang mampu menewaskan pelbagai rintangan. Apatah lagi, semangat itu dikuatkan lagi dengan keadaan kelangsungan diri yang memandu diri untuk tetap teguh bagi mengejar cita-cita demi masa depan.

Dalam masa yang sama, dunia global masih di bawah ancam virus, menghalang pergerakan harian yang biasa dilakukan, menangguhkan sesi pembelajaran kanak-kanak kerana terdapat sesetengah negara masih menutup sekolah-sekolah mereka. Namun, penutupan sekolah bukanlah alasan untuk kanak-kanak terus berehat tanpa meneruskan pembelajaran.

Pandemik koronavirus memaksa kanak-kanak tinggal di rumah dan belajar dari jauh. Tetapi di kawasan setinggan di Kenya, pelajar balet berusia 12 tahun Eugene Ochieng menghadapi halangan besar untuk pembelajaran jarak jauh kerana tidak memiliki komputer, tidak mempunyai akses internet dan ruang berlatih yang sangat terhad.

Dengan studio baletnya ditutup, dia menjumpai ruang terbuka di kawasan setinggan Kibera di Nairobi, berputar dan melompat dengan memakai kasut yang berlatarbelakangkan pondok logam yang penuh sesak. Setengah juta orang tinggal di Kibera, kebanyakan tanpa akses sumber air yang mengalir. Ramai yang mengimpikan jalan untuk membebaskan diri.

Laluan di kawasan setinggan berhampiran rumah Eugen Ochieng yang biasa dilaluinya. – AP
Gambar bertarikh 23 April 2020 menunjukkan pelajar balet, Eugen Ochieng menggayakan tarian balet yang berlatarbelakangkan kawasan setinggan Kibera di Nairobi, Kenya. – AP
Gambar bertarikh 22 April 2020 menunjukkan Pengarah artistik Ann Brodie Carolina Balet, Mimi Worrell (dalam skrin) mengajar kumpulan kecil pelajar balet menggunakan video maya. – AP
Eugene Ochieng (kanan) menggunakan bahu untuk menyapa pengarah artistik Cooper Rust ketika dia tiba di Dance Centre Kenya untuk mengikuti kelas tarian secara video maya. – AP

Balet bukan sekadar semangat. Ini boleh menjadi jalan keluar dari kemiskinan. Ochieng menemui tarian itu dua tahun lalu ketika guru dari badan bukan berasaskan keuntungan untuk Afrika mengunjungi sekolahnya dan menunjukkan kelasnya beberapa gerakan. Dia langsung terpikat.

Tetapi ketika koronavirus mula tersebar di Kenya, kerajaan menutup semua sekolah, termasuk studio tarian.

Oleh itu, Ochieng harus mengatasi kebimbangan ini dan terus mencari ruang terbuka di kawasan setinggan di mana dia boleh berlatih.

Tetapi itu bukan satu-satunya cabaran yang ditimbulkan oleh virus. Sekatan pergerakan menjadikan jutaan orang tidak bekerja, termasuk bapa Ochieng, tukang batu, dan ibunya, seorang tukang jahit.

“Sejak kes pertama COVID-19 diumumkan, ayah saya tidak pergi bekerja dan tidak ada makanan,” kata Ochieng.

Ibunya, Gladys Akinyi, 38 tahun, telah mendorong impian baletnya, tetapi sekarang dia mempunyai kebimbangan yang lebih mendesak iaitu bagaimana untuk memberi makan lima orang anak tanpa pendapatan yang tetap.

“Walaupun saya mahukan yang terbaik untuknya, saya tidak mampu menghantarnya ke kelas tarian peribadi,” katanya.

Anak lelakinya tidak terkawal. Dia baru-baru ini merebut peluang untuk mengunjungi studio Dance Center Kenya di kejiranan kelas atas Nairobi, Karen, di mana dia mengumpulkan sepasang kasut balet.

Biasanya, lebih daripada 500 penari berlatih di rangkaian studio Dance Center Kenya di Nairobi, dan sekolah bekerjasama dengan Artists For Africa bagi menyokong penari berbakat dari keluarga berpendapatan rendah. Badan bukan berasaskan keuntungan itu juga menaja sebilangan kecil pelajar biasiswa yang tinggal di asrama berdekatan sehingga mereka dapat mengikuti kelas harian.

Semasa Ochieng tiba di studio, hanya pelajar biasiswa dan pengarah seni Cooper Rust yang berada di sana. Kelas sekarang diajar dari jarak jauh melalui persidangan video. Semasa di sana, Ochieng mengambil kesempatan yang jarang berlaku untuk mengikuti kelas sementara Rust memerhatikan dan menasihati para penari muda.

Bagi Ochieng, itu adalah pengalaman yang menggembirakan jiwa setelah berminggu-minggu dalam kesusahan dan ketidakpastian.

“Pelajar yang lebih istimewa… dapat melakukan kelas maya dalam talian dengan kami dan kami masih berhubung dengan mereka,” kata Rust.

“Tetapi dengan pelajar yang kurang mampu di kawasan setinggan seperti Kibera, mereka mempunyai masa yang lebih sukar untuk masuk ke kelas maya itu dan tidak banyak yang memiliki komputer, walaupun mereka mempunyai akses internet. Oleh itu, mereka bukan sahaja tidak mengadakan latihan, tetapi mereka juga kehilangan interaksi peribadi dengan guru mereka dan mungkin lebih penting lagi daripada itu, mereka juga kehilangan peluang untuk dapat mengekspresikan diri melalui seni kegemaran mereka.“

Walaupun menghadapi banyak cabaran, Ochieng melakukan semua yang termampu untuk meneruskan latihannya.

“Ibu saya adalah sumber semangat utama saya,” katanya.

“Dia selalu memberitahu saya bahawa keadaan akan menjadi lebih baik. Ini hanyalah cuma sementara ketika semuanya berakhir, keinginan saya adalah untuk mengunjungi datuk dan nenek saya dan kembali ke sekolah menari untuk mencapai impian saya untuk menjadi penari.” – AP