Pelajar China tinggalkan HK

HONG KONG, 13 NOV – Pelajar China mula melarikan diri dari kampus Hong Kong disebabkan kebimbangan keselamatan, kata pegawai polis dan universiti hari ini, tatkala krisis politik yang teruk di bandar melihat keganasan paling dahsyat pada minggu ini.

Pertempuran paling sengit semalam berlaku di Universiti China Hong Kong (CUHK), di mana pertempuran meletus dengan polis menembak gas pemedih mata, penyembur air

dan peluru getah dan pembantah melontar bom petrol dan bata, justeru melumpuhkan kampus dan kawasan sekitarnya.

Sekumpulan pelajar China di CUHK cuba meninggalkan kampus pagi ini disebabkan kebimbangan keselamatan tetapi terpaksa dibawa pergi dengan bot kerana mereka gagal meninggalkan tempat menerusi jalan raya yang disekat, kata polis.

“Polis memutuskan melancarkan bantuan untuk membawa pelajar ke lokasi yang selamat,” kata polis.

Gambar di kedai tempatan Stand News menunjukkan puluhan orang, ada di antara mereka membawa bagasi, berdiri bersebelahan sebuah kapal dengan logo polis, dilaporkan melarikan diri dari kampus.

Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong sementara itu mengatur perkhidmatan bas khas untuk membawa pelajar dari kampus ke stesen yang menawarkan perkhidmatan ke China. – AFP