Tuesday, March 21, 2023
23.1 C
Brunei

-

Pelajar cipta minuman Cola dengan beras tempatan Jepun

TOKYO – Minuman cola yang dicipta oleh pelajar sekolah menengah Jepun dan persatuan perdagangan telah menerima banyak pesanan dalam talian sejak ia dilancarkan pada pertengahan Disember.

Minuman ini dicipta oleh pelajar di Sekolah Tinggi Hakusan, wilayah Mie dan Sekolah Tinggi swasta Aoyama, kedua-duanya terletak di kawasan Hakusan-cho di Tsu. Minuman ini dibuat daripada beras tempatan dan bahan-bahan lain, dan telah dijual sebanyak 400 botol dalam talian dan melalui saluran lain.

Minuman itu dicipta bermula pada Julai tahun lalu ketika persatuan perdagangan ingin melibatkan anak-anak muda tempatan dengan memasukan idea-idea mereka ke dalam projek untuk mencipta produk baharu yang menarik di tengah-tengah pengurangan penduduk di kawasan tersebut.

Para pelajar mencadangkan untuk menghasilkan minuman cola yang berkarbonat diperbuat daripada buah-buahan sitrus dan rempah-rempah. Setelah mencuba cola yang sedia ada, mereka memutuskan untuk menggunakan beras tempatan yang juga merupakan hasil dari kawasan itu.

Dengan bantuan sebuah syarikat pembuatan di Nabari, wilayah Mie, para pelajar menghasilkan sampel minuman di bilik darjah ekonomi di Sekolah Tinggi Hakusan.

Setelah membuat beberapa sampel, para pelajar merasa ragu untuk memasarkan produk yang mereka cipta, sama ada yang dibuat dengan beras atau yang dibuat dengan serbuk beras. Untuk membantu mereka membuat keputusan, mereka meminta 1,183 orang yang mengunjungi festival Tsu Matsuri pada bulan Oktober untuk merasai kedua-duanya dan memberi maklum balas.

Kedua-dua jenis minuman ini mendapat sambutan yang baik, jadi mereka memutuskan untuk melancarkan kedua-duanya iaitu versi Sekolah Tinggi Hakusan yang mempunyai rasa beras yang khas dan rasa pedas, dan versi Sekolah Tinggi Aoyama yang mempunyai rasa yang sedikit lebih pekat dengan penggunaan serbuk beras.

Kedua-dua sekolah mengambil pendekatan yang berbeza dalam bentuk label mereka, dengan pelajar-pelajar Hakusan menunjukkan peralatan besbol dan matahari untuk mewakili pemuda, sementara pelajar-pelajar Aoyama menggabungkan gambar bahan-bahan minuman tersebut, termasuk kayu manis, beras, dan limau dalam reka bentuk label mereka. – ANN/Japan News

Pelajar-pelajar yang membuat minuman cola menggunakan beras yang dihasilkan tempatan. – ANN/Japan News
Kedua-dua jenis cola yang dihasilkan oleh pelajar sekolah tinggi di Mie Prefecture. – ANN/Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -