Thursday, June 8, 2023
28.3 C
Brunei

  -

  Pelajar Curtin Malaysia timba ilmu daripada alumni

  MIRI – Pelajar kejuruteraan awam dan pembinaan Universiti Curtin Malaysia (Curtin Malaysia) diberi pandangan berharga mengenai industri pembinaan oleh pensyarah jemputan Thomas Ling Kiong dan Ling Teck Ping, yang merupakan alumni universiti itu, baru-baru ini.

  Thomas ialah Pengurus Projek di Advancecon (Sarawak) Sdn. Bhd., sebuah syarikat pembinaan terkemuka dengan pengalaman lebih 25 tahun dalam kerja-kerja kejuruteraan awam dan infrastruktur, manakala Teck Ping ialah jurutera reka bentuk dengan Sepakat Setia Perunding (Sdn.) Bhd., sebuah perunding kejuruteraan pelbagai disiplin dengan lebih daripada 80 tahun dalam perkhidmatan kejuruteraan perundingan yang berkhidmat untuk kedua-dua sektor awam dan swasta.

  Menurut Ketua Jabatan Kejuruteraan Awam dan Pembinaan di Fakulti Kejuruteraan dan Sains Curtin Malaysia, Profesor Madya Wong Kwong Soon, pensyarah jemputan dari pengamal industri serta lawatan ke tapak industri adalah penting dalam pembelajaran pelajar di Curtin Malaysia.

  Kuliah dan lawatan tapak memberi mereka pandangan langsung tentang kerja dalaman pelbagai industri dan membantu mereka menghubungkan perkara yang mereka pelajari di dalam bilik darjah kepada senario kehidupan sebenar.

  “Wawasan yang disampaikan oleh Thomas dan Teck Ping dalam kuliah dalam talian sangat relevan dengan aspek pembinaan dan analisis serta reka bentuk unit Reka Bentuk Struktur Bersepadu pelajar. Ia juga sangat memberi inspirasi kepada pelajar untuk belajar daripada dua alumni Curtin Malaysia yang sangat berpengetahuan dan berpengalaman,” kata Profesor Madya Wong.

  Thomas dan Teck Ping memberikan contoh situasi berbeza yang mereka hadapi dalam pekerjaan mereka dan cara ia dikurangkan atau diselesaikan dengan berkesan. Thomas bercakap tentang penjadualan dalam pengurusan projek pembinaan khususnya, manakala Teck Ping berkongsi pengetahuannya tentang pemuatan angin.

  Untuk lebih membantu pelajar memahami konsep kejuruteraan pembinaan tertentu, mereka melawat tapak projek pembangunan Lakeside Apartments IV yang sedang dijalankan di kampus universiti.

  Projek itu melibatkan pembinaan dua blok pertama daripada empat blok penginapan pelajar baharu untuk melengkapkan enam blok sedia ada. Di tapak, pegawai tapak memberi taklimat kepada mereka tentang beberapa teknik pembinaan yang digunakan.

  Profesor Madya Wong berkata, kuliah Thomas dan Teck Ping dilakukan dalam talian kerana kedua-dua penceramah tidak berada di Miri dan beberapa pelajar, khususnya pelajar antarabangsa, belum pulang ke kampus kerana sekatan perjalanan. Walau bagaimanapun, ia bukan perkara baru, setelah terlibat dalam pembelajaran talian sejak dua tahun lalu.

  Para pelajar yang menyertai lawatan kerja ke tapak pembangunan perumahan kampus secara fizikal dan maya. – Gambar serahan Curtin Malaysia
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Biparjoy dijangka terus mengganas

  NEW DELHI, 7 JUN – Jabatan Meteorologi India (IMD) hari ini berkata lekukan dalam yang memuncak menjadi ribut siklon teruk Biparjoy di bahagian timur-tengah...
  - Advertisment -