Monday, November 28, 2022
31.8 C
Brunei

-

Pelajar dan guru ganding bahu bina sekolah sementara

HAJJAH, YAMAN – “Kamu adalah masa depan Yaman yang cerah,” kata Yahya Kadish, ketua sebuah sekolah yang baharu dibina semula di wilayah Hajjah di barat laut Yaman yang dilanda peperangan, yang terus menceriakan para pelajar sambil berjalan dari satu bilik darjah ke bilik lain untuk mengalu-alukan mereka kembali ke sekolah.

Tahun persekolahan baharu di sekolah itu, yang terletak di kampung al-Rawozm di bawah daerah utara Abs yang dikuasai kerajaan, bermula kira-kira dua bulan lewat berbanding sekolah lain memandangkan kerja-kerja membina semula sekolah itu baharu sahaja selesai.

Beratus-ratus pelajar dan guru, dengan bantuan ibu bapa pelajar, telah membina 11 bilik darjah dengan khemah, kayu dan jerami di kampung itu, yang berjarak 7km dari sekolah mereka sebelum ini yang musnah semasa pertempuran antara tentera kerajaan dan pemberontak Houthi .

“Kami telah mengharungi pelbagai cabaran dengan bantuan guru, pelajar dan keluarga mereka, walaupun menghadapi kesukaran dan kekurangan sokongan kewangan, di samping penderitaan akibat gangguan gaji yang berterusan dan keadaan ekonomi yang merosot yang menjejaskan semua orang,” jelas Kadish kepada Xinhua.

“Bilik darjah baharu ini berfungsi sebagai talian hayat untuk kesinambungan proses pendidikan,” katanya.

Pelajar membantu membangunkan bilik darjah sementara di wilayah Hajjah, barat laut Yaman. – Xinhua

“Walaupun tanpa dana, peralatan dan bekalan kuasa yang mencukupi, kami akan terus membina semula sekolah dan mengajar anak-anak, dan kami akan terus bernafas kebebasan dan pasti akan menang,” kata ketua sekolah itu.

“Pertempuran ganas baru-baru ini merebak, dan kami mendapati bekas sekolah kanak-kanak menjadi barisan hadapan, yang memaksa kami membina khemah dan pondok ini,” jelas Khalid Jabiry, seorang guru, memberitahu Xinhua.

“Kami membantu guru kami dalam membina bilik darjah ini, yang mengambil masa kira-kira lima minggu bekerja, dan kami mempertaruhkan nyawa kami untuk membawa semua bahan yang diperlukan dari jauh walaupun bahaya periuk api bertaburan di ladang,” kata Hasan Mohammed Mubarak, seorang pelajar berusia 13 tahun kepada Xinhua.

Para pelajar dan guru berazam untuk mengejar pembelajaran yang tertinggal walaupun permulaan tahun baharu persekolahan tertunda.

“Kami mahu meneruskan pembelajaran di sekolah, jadi kami semua bekerjasama dalam mewujudkan alternatif yang sesuai mengikut kemungkinan yang ada untuk mengejar tahun persekolahan dan seiring dengan sekolah lain,” kata Mubarak.

Yaman telah terperangkap dalam perang saudara sejak akhir 2014 apabila Houthi menyerbu beberapa bandar utara dan memaksa kerajaan Yaman keluar dari ibu kota Sanaa. Peperangan itu telah membunuh berpuluh-puluh ribu orang, menyebabkan 4 juta orang lain kehilangan tempat tinggal, dan mendorong negara itu ke ambang kebuluran.

Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) telah menganggarkan bahawa kira-kira 2,916 (sekurang-kurangnya satu daripada empat) sekolah di Yaman telah musnah, sebahagiannya rosak, atau digunakan untuk tujuan bukan pendidikan sejak permulaan perang saudara.

Dianggarkan juga 2 juta kanak-kanak Yaman telah tercicir dari sekolah dan hampir 172,000 guru tidak dibayar gaji secara tetap sejak 2016, yang kebanyakannya terpaksa meninggalkan jawatan mereka untuk mencari sumber pendapatan alternatif.

Jabiry berkata, di sebalik segala kesukaran dan cabaran, pihak sekolah akan cuba sedaya upaya untuk terus beroperasi, bagi memberikan pelajar ‘masa depan yang cerah’.

“Dan di sini ia selamat, tetapi masalah dan halangan daripada keadaan ekonomi yang semakin merosot semakin terkumpul, dan ia mungkin menyebabkan sebilangan kanak-kanak tercicir daripada kelas ini dan dieksploitasi dalam kerja keras… tetapi kami akan menghalangnya daripada berlaku,” kata guru itu.

Tetapi sekolah di dalam atau berhampiran zon konflik sentiasa berisiko selagi perang saudara berterusan.

Imene Trabelsi, jurucakap Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) untuk Timur Dekat dan Timur Tengah, memberi amaran tentang kemungkinan peningkatan konflik di Yaman.

“Dengan pengumuman berakhirnya gencatan senjata, terdapat kebimbangan untuk kembali kepada peningkatan keganasan, dan oleh itu mungkin terdapat sejumlah besar kanak-kanak yang tidak dapat pergi ke sekolah, sebagai tambahan kepada bahaya yang mengelilingi mereka,” kata Trabelsi. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -