Saturday, June 10, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Pelajar kolej Mesir cipta robot bantu pasukan perubatan

  KAHERAH – Sebuah robot android feminin berwarna putih berdiri di dalam makmal Universiti Ain Shams Kaherah, dengan anggota pasukan penciptanya dan laporan pemeriksaan skrin sesentuh di dadanya.

  Robot android tersebut merupakan penemuan terbaharu beberapa pelajar dan ahli fakulti Universiti Ain Shams di Mesir, yang berharap robot yang dilengkapi dengan perisian dan alat perubatan khusus, dapat membantu pekerja perubatan dan pesakit semasa wabak tersebut.

  Robot jururawat itu diberi nama ‘Shams’, yang bermaksud Matahari dalam Bahasa Arab, kerana ia adalah nama wanita Arab yang biasa digunakan dan sebahagian daripada nama penuh universiti.

  Esraa Tarek, pembantu pengajar di fakulti, berdiri di sebelah Shams di tengah makmal komputer dan menjelaskan bagaimana jururawat robotik dapat membantu mengurangkan komunikasi langsung antara pesakit perubatan dan pesakit yang dijangkiti.

  “Versi semasa (robot android) melakukan beberapa tugas, seperti mengambil ubat dari farmasi ke bilik pesakit, mengambil sampel dari bilik pesakit ke makmal, membuat panggilan video antara pesakit dan doktor dan membaca syarat-syarat asas seorang pesakit berdasarkan monitor di sebelah mereka,” kata wanita muda itu kepada Xinhua.

  Robot Shams yang menarik perhatian beberapa pelajar dan ahli fakulti di makmal di Universiti Ain Shams. – Xinhua
  Shams merupakan penemuan terbaharu beberapa pelajar dan ahli fakulti Universiti Ain Shams, yang dilengkapi dengan perisian dan alat perubatan khusus bagi membantu pekerja perubatan dan pesakit semasa wabak. – Xinhua
  Robot Shams yang menarik perhatian beberapa pelajar dan ahli fakulti di makmal di Universiti Ain Shams. – Xinhua

  Shams, robot jururawat juga dapat mensanitasi koridor atau bilik di hospital dan melakukan diagnosis awal pesakit melalui pertanyaan dan jawapan mengenai suhu dan gejala, jelas Tarek.

  “Lakukan panggilan video dengan pesakit!” Tarek memberitahu robot jururawat itu, memberinya perintah secara langsung, menjelaskan pasukan itu menggunakan teknologi kecerdasan buatan (AI) yang banyak pada fungsi robot.

  Projek tamat pengajian yang menarik perhatian Presiden Universiti Ain Shams Mahmoud al-Metini, yang memberikan semua sokongan kewangan, teknologi dan moral yang diperlukan.

  Ketua universiti baru-baru ini menyaksikan ujian robot jururawat, disertai oleh profesor Nagwa Badr, dekan Fakulti Sains Komputer dan Maklumat, yang mengawasi projek itu.

  Metini memberitahu rancangan TV tempatan bahawa pasukan yang bertanggungjawab ke atas projek itu, termasuk pelajar, profesor dan penyelidik, bekerja sangat keras untuk mewujudkannya dan universiti memberikan sokongan penuh kepada mereka.

  Dengan monitor skrin sesentuh di bahagian dada, robot jururawat yang dapat berbahasa Arab, bergerak di sekitar makmal melalui kamera terpasang yang memberi robot penglihatan dan orientasi.

  Antara anggota pasukan yang mengendalikan robot itu, Nabil Mokhtar, seorang pelajar junior, bertanggungjawab untuk komunikasi antara peranti melalui aplikasi telefon bimbit khas yang mereka buat.

  “Saya menguruskan komunikasi antara peranti sehingga ketika anda memberi perintah kepada robot, ia segera menerimanya dan proses pelaksanaannya akan segera dimulai,” kata Mokhtar, sambil menyatakan rasa bangga menjadi sebahagian dari projek tersebut.

  Sementara itu, rakannya Ahmad Ragab mengendalikan bahagian elektrik, pengurusan kuasa, dan bahagian pengecasan bateri robot.

  “Berkat apa yang saya pelajari di fakulti, saya mewujudkan sistem pengecasan bateri yang mengagihkan kuasa ke setiap bahagian robot berdasarkan voltan berbeza yang mereka perlukan,” kata pelajar itu kepada Xinhua.

  Idea bantuan penjagaan kesihatan robotik di Mesir dimulakan oleh jurutera mekatronik Mahmoud el-Komy, 28, yang robotnya Cira memberikan diagnosis perubatan awal berasaskan AI dan ujian PCR untuk COVID-19.

  “Saya mendorong dan menyokong para belia ini, mengucapkan yang terbaik dan akan berada di sana jika mereka memerlukan konsultasi,” kata el-Komy kepada Xinhua, sambil menyatakan dia memberikan nasihat dan sokongan untuk projek kelulusan robotik serupa oleh sekumpulan pelajar di Universiti Mansoura. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun semak semula undang-undang

  TOKYO, 9 JUN - Jepun meluluskan undang-undang imigresen yang membenarkan kerajaan menghantar pulang pencari suaka yang gagal, walaupun mendapat tentangan daripada parti pembangkang dan...
  - Advertisment -