Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

Pelajar luar bandar tangani masalah dengan robot

PHNOM PENH – Mungkin hanya segelintir orang menganggap wilayah jauh di Kemboja sebagai pusat inovasi, tetapi sebuah sekolah swasta berhampiran sempadan Vietnam sedang berusaha untuk menghapuskan mitos itu.

Pelajar di Sekolah Antarabangsa Rahma yang terletak di kampung Por Rong Leu di masyarakat Koang Kang di daerah Ponhea Krek, Wilayah Tbong Khmum telah membangunkan pelbagai kemajuan teknologi, termasuk kerusi roda elektrik, robot pemadam kebakaran dan kereta kebal yang mengangkut air.

Pelajar sekolah ini kebanyakannya adalah Khmer-Muslim, dan sekolah itu telah membentuk kelab sains yang melatih dan membimbing 18 pelajar, di mana lapan daripadanya perempuan untuk menjalankan penyelidikan saintifik dan bekerja dengan elektronik.

Salah seorang pelajar, Ron Amsory, 18, memberitahu The Post bahawa ibu bapanya menghantarnya ke sekolah itu semasa darjah tiga. Apabila dia mencapai darjah lima, dia mula bereksperimen dengan membina mainan.

“Pada mulanya, kami mula mencipta sesuatu untuk menghiburkan diri sendiri, tetapi kemudian, kami mempelajari perkara baharu daripada program dan Internet serta mula memikirkan peranti berguna yang boleh kami bina,” katanya.

Sekolah Antarabangsa Rahma dilesenkan oleh Kementerian Belia, Pendidikan dan Sukan Kemboja itu ditubuhkan pada 2014 dan kini mempunyai seramai 576 pelajar yang menawarkan kelas dari tadika hingga darjah 10. – Gambar Facebook Sekolah Antarabangsa Rahma
Model trak robot yang dibuat di Sekolah Antarabangsa Rahma. – ANN/The Phnom Penh Post

Menurut Amsory, robot yang dicipta oleh pasukannya termasuk mesin pemadam kebakaran, kerusi roda untuk orang kelainan upaya dan trak.

Mereka hanya menghasilkan prototaip setakat ini, tetapi dengan perkembangan lanjut dia percaya ciptaan mereka akan sedia untuk kegunaan komersial.

“Pasukan saya berkumpul seminggu sekali. Kami membuat rancangan yang jelas tentang di mana kami perlu bermula untuk mencapai hasil yang kami inginkan.

“Secara amnya, kita bermula dengan rangka robot dan kemudian membahagikan kerja kepada tugasan individu. Dengan cara itu kita tahu berapa ramai peserta yang diperlukan untuk sesuatu projek,” katanya.

Dia berkata bahawa dia dan rakan sepasukannya telah menjalankan eksperimen saintifik sejak sekolah rendah, dengan kerumitan matlamat mereka meningkat seiring dengan kemahiran mereka.

Akhirnya, mereka ingin menguji kebolehan mereka, walaupun mereka tertanya-tanya sejauh mana kerja mereka akan diiktiraf.

Dia percaya penyelidikan yang mereka jalankan telah membawa ramai kepada minat yang tidak diketahui sebelum ini dalam bidang mekanik dan kejuruteraan, dan dia menjangkakan ramai daripada mereka akan melanjutkan pelajaran dalam bidang berkaitan di universiti.

“Saya tidak pasti apa yang saya akan jadi pada masa depan, sama ada saya akan menjadi seorang saintis atau apa sahaja, saya hanya tahu untuk menikmati kerja seperti ini dan mahu berada dalam bidang ini,” katanya.

Na Siet, timbalan ketua Sekolah Antarabangsa Rahma, berkata institusinya disokong oleh Persatuan Antarabangsa Rahma di Kemboja, sebuah cabang organisasi Kuwait.

Sekolah yang dilesenkan Kementerian Belia, Pendidikan dan Sukan Kemboja itu ditubuhkan pada 2014 dan kini mempunyai seramai 576 pelajar.

Tambahnya, sekolah itu menawarkan kelas dari tadika hingga darjah 10.

Sekolah ini menawarkan pendidikan umum Khmer, bahasa Arab dan Inggeris, dan menubuhkan kelab sains untuk membenarkan pelajar menggunakan apa yang mereka pelajari dalam kelas matematik, fizik dan kimia secara praktikal.

Seramai 18 orang pelajar yang mengusahakan projek robotik berumur dari 14 hingga 18 tahun dan semuanya berada di darjah 10.

“Murid yang mencipta robot merupakan murid yang belajar di sini sejak sekolah rendah.

“Mereka mula belajar tentang suis dan litar yang sangat asas, tetapi seperti yang awda lihat, mereka telah berkembang jauh daripada permulaan yang mudah itu,” katanya.

Reka bentuk inovatif mereka masih belum menerima sebarang pengiktirafan rasmi, tambahnya, tetapi menyatakan bahawa peranti mereka telah dipamerkan dan pastinya menarik perhatian tetamu yang menyaksikan mereka beraksi.

Mereka telah menerima pujian ramai pegawai dan gabenor wilayah secara peribadi mengucapkan tahniah kepada mereka dan memberikan mereka hadiah wang tunai AS$100 hingga AS$200, katanya.

Ketua masyarakat Koang Kang Luy Ean memberitahu The Post komunitinya berada di kawasan terpencil dan tidak pernah ada sekolah swasta yang melabur di sana sebelum ini, jadi dia gembira apabila sebuah organisasi asing membuka Sekolah Antarabangsa Rahma.

Ramai kanak-kanak wilayah itu telah mendapat pendidikan yang cemerlang di sana, katanya.

Beliau menambah bahawa terdapat ramai Khmer-Muslim di kampung Por Entr 1, Por Entr 2 dan Trapeang Khchang, dan kebanyakan anak mereka bersekolah di sekolah itu.

Katanya, dia tidak pernah melihat pelajar sekolah yang mampu mencipta jentera yang begitu kompleks sebelum ini, dan berbangga kerana mereka berasal dari komunitinya.

“Saya sangat gembira melihat kemajuan pelajar Sekolah Antarabangsa Rahma. Memandangkan kita adalah kawasan luar bandar, saya tidak pernah menjangkakan untuk melihat pemikiran inovatif seperti ini berlaku di sini,” tambahnya. – ANN/The Phnom Penh Post

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -