Pelajar Malaysia cipta bioplastik daripada sisa air

Pasukan pelajar Malaysia pada mulanya telah bersatu untuk mencipta cara yang mampan untuk mengurus air sisa menggunakan mikroalga.

Walau bagaimanapun, dalam proses itu, mereka memutuskan untuk menggunakan produk sampingan daripada sistem air sisa untuk mencipta bioplastik sekali gus membersihkan air dan mencipta sesuatu yang berguna pada masa yang sama.

Pelajar doktor falsafah (PhD) Universiti Teknologi Petronas, Leong Wai Hong berkata, minyak alga merupakan keluaran utama pasukan ‘penyepaduan mikroalga kejuruteraan bio ke dalam sistem rawatan air sisa biomass mikroalga dipacu magnetik khas (SMART)’.

“Kami memikirkan pelbagai produk lain yang boleh kami hasilkan seperti biodiesel dan makanan tambahan,” kata Leong, pemenang hadiah pertama Anugerah Chrysalis 2021 Young Scientists Network (YSN)-Academy of Sciences Malaysia (ASM).

“Akhirnya, kami menggunakan bioplastik untuk memudahkan tarikan kepada orang ramai kerana kami masih menggunakan plastik pada hampir semua perkara dan segala-galanya.

Leong Wai Hong, pemenang hadiah pertama Anugerah Chrysalis 2021 Young Scientists Network (YSN)-Academy of Sciences Malaysia (ASM). ANN/The Star

“Dengan penyepaduan bioplastik ke dalam ekonomi plastik baharu, kami boleh mengurangkan pencemaran plastik dan melakukan yang terbaik dalam menangani perubahan iklim,” katanya kepada StarEdu.

Pasukan itu turut dianggotai pelajar Hii Ling Wei dari Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU) dan Aishah Mohd Marsin dari Universiti Teknologi Mara (UiTM). Mereka memutuskan untuk menggunakan alga yang telah diubah suai secara genetik untuk meningkatkan kebolehan fotosintesis mereka.

Leong menjelaskan mikroalga adalah mikrob fotosintetik unisel yang boleh hidup dalam air tidak boleh diminum, menjadikannya ideal untuk digunakan dalam pengurusan air sisa. Beliau menambah bahawa alga mengandungi sebatian ‘sangat bernilai’ yang boleh menjadi makanan tambahan, baja dan biofuel.

“Mikroalga boleh mengekstrak nutrien daripada air sisa, dengan itu menyediakan penyelesaian menang-menang untuk mengembangkan biojisim mikroalga sambil merawat air sisa,” katanya.

“Alga kami yang diubah suai secara genetik akan melekat pada bola magnet seperti bola lumut Marimo untuk memudahkan penanaman dalam persekitaran air sisa dan peringkat penuaian kemudian.

“Akhir sekali, kami akan mengekstrak minyak alga untuk dijadikan bahan bioplastik.”

Leong, 29, berkata di Malaysia, kami masih bergantung kepada air permukaan sebagai bekalan air tunggal kami, sama ada untuk kegunaan domestik, komersial dan industri. Tambahnya, sudah tiba masanya kita mengamalkan pengurusan sumber air yang mampan termasuk merawat air sisa untuk digunakan semula.

Pada pitching terakhir yang diadakan pada 23 November lalu, Presiden ASM Prof Datuk Dr Asma Ismail berkata kita perlu mengubah landskap semasa penyelidikan di Malaysia.

“Jurang antara institusi dan industri perlu disambungkan untuk memastikan transformasi berlaku.

“Justeru, program ini dan anugerah berasaskan sains yang lain harus diperkembangkan dan dipelbagaikan bagi menarik penyertaan pelajar dari peringkat rendah hingga pengajian tinggi, serta perkongsian industri.

“Ini penting bagi memastikan hasil penyelidikan dapat diterjemahkan kepada inovasi untuk memberi manfaat kepada manusia,” katanya semasa majlis maya itu.

Sepanjang program, bakat penyelidikan yang baru dilatih telah diasah melalui bengkel, dan perbincangan kumpulan tentang membangunkan cadangan penyelidikan yang sangat baik dan membuat nada dan ciptaan yang berjaya.

Finalis merupakan semua pelajar tahun akhir PhD di bawah umur 35 tahun, juga dinilai berdasarkan demonstrasi pengetahuan, semangat, kepimpinan, kreativiti, kerja berpasukan dan kemahiran pembentangan mereka, antara lain. – ANN/The Star