Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Pelajar minat fesyen, berjaya buka syarikat pakaian wanita

  KOTA BAHARU – Siapa sangka, pada usia 22 tahun, Wan Nurul Aida Nazwa Wan Ahmad bukan sekadar berjaya menjadi usahawan malah pemilik kepada sebuah syarikat menjual pakaian wanita.

  Bermula daripada minat terhadap dunia fesyen, pelajar tahun dua Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan Universiti Malaysia Kelantan (UMK) itu kini mampu meraih pendapatan lumayan pada usia muda hasil perniagaan ‘Dwans Collection’ yang dimulakan sejak Mac tahun lepas.

  Mengimbau kembali detik awal memulakan perniagaan itu, Wan Nurul Aida Nazwa berkata ia selepas beliau tidak menerima komisen sewajarnya sebagai ejen jualan pakaian.

  “Oleh kerana komisen yang diterima sebagai ejen dilihat tidak berbaloi dengan usaha dilakukan, maka tercetus idea untuk saya membuka sebuah perniagaan sendiri,” katanya kepada pemberita baru-baru ini. Bercerita lanjut, Wan Nurul Aida Nazwa berkata beliau menggunakan RM500 wang simpanan sendiri untuk memulakan perniagaan itu dan kemudiannya mengeluarkan satu koleksi pakaian hasil rekaan sendiri sehingga tidak menyangka ia menarik minat pelanggan.

  “Saya mengetengahkan konsep fesyen kontemporari sesuai dengan gaya penampilan wanita masa kini dengan koleksi pakaian eksklusif.

  Siapa sangka, pada usia 22 tahun, Wan Nurul Aida Nazwa Wan Ahmad bukan sekadar berjaya menjadi usahawan malah pemilik kepada sebuah syarikat menjual pakaian wanita. – Gambar serahan UMK

  “Disebabkan enggan mengambil risiko, sebagai langkah permulaan, saya terlebih dahulu mengambil dan mengumpul pesanan daripada pelanggan secara pra-pesanan sebelum diperluaskan dari semasa ke semasa,” katanya yang kini sudah memiliki ruang menyimpan stok pakaian, pejabat mini dan ruang studio sendiri untuk sesi rakaman model pakaian.

  Wan Nurul Aida Nazwa yang berasal dari Machang berkata pakaian keluaran syarikatnya itu disasarkan dalam kalangan wani-ta berusia 18 hingga 35 tahun dengan harga mampu milik.

  Beliau mengakui penularan pandemik dan pelaksanaan sekatan pergerakan menjejaskan banyak perniagaan hingga terdapat pengusaha syarikat gulung tikar, justeru beliau turut berniaga secara dalam talian menerusi tiga laman media sosial bagi mengatasi masalah itu.

  “Walaupun masih bergelar pelajar universiti, itu bukan halangan untuk saya menceburi perniagaan namun tidak dinafikan industri perniagaan sememangnya mencabar.

  “Saya tetap mengekalkan momentum dengan sentiasa berfikiran dan belajar menambahbaikkan operasi perniagaan dari semasa termasuk mendapatkan bimbingan dan tunjuk ajar daripada mentor iaitu pensyarah UMK untuk mengikuti program-program latihan keusahawanan bagi memantapkan perniagaan ini,” katanya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...