Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

Pelajar Sabah rangkul anugerah perak pertandingan Winter Stars Jerman

-

KUALA LUMPUR – Tiga pelajar Kolej Vokasional Keningau di Sabah meletakkan Malaysia di peta dunia baru-baru ini dengan meraih pingat perak di Winter Stars of Dresden International Online Competition and Festival of Music and Arts, Jerman.

Mereka memukau para juri dengan persembahan bercerita mereka mengenai tiga cerita rakyat dari Sabah tentang tiga protagonis, Gunsoloi, Kinomulok dan Dang Insum.

Pelajar pendidikan awal kanak-kanak Rasydah Sintip Jius, 20, berkata kemenangan mengejutkan itu sesuatu di luar sangkaannya.

“Ini adalah kali pertama kami memenangi anugerah berprestij dan kami benar-benar merasa rendah diri dengannya. Kami tidak sangka kerana tujuan kami melakukan projek ini adalah untuk mempromosikan cerita rakyat Sabah kepada dunia,” kata Rasydah dalam temu bual e-mel baru-baru ini.

Setiap video berdurasi kira-kira tiga minit dipersembahkan oleh Rasydah dan rakan sekursusnya, Janeva Elianna Lasius, 20, dan Nur Adilah Farhanah Abdullah, 20. Kinomulok, yang berasal dari masyarakat Dusun Ranau, mengisahkan tentang seorang gadis bernama Kinomulok yang berkorban untuk menyelamatkan kampungnya daripada kemarau yang berpanjangan.

Nur Adilah menyampaikan kisah inspirasi tentang Dang Insum, pahlawan wanita masyarakat Bisaya. – ANN/The Star
(Dari kiri) Rasydah, Nur Adilah dan Janeva berkata tujuan mereka menyertai pertandingan itu adalah untuk mempromosikan cerita rakyat Sabah kepada dunia. – ANN/The Star
Rasydah tidak pernah menyangka penyertaannya dalam talian boleh memenangi anugerah perak dalam pertandingan dalam talian, Winter Stars of Dresden, Jerman. – ANN/The Star

Dang Insum dihormati sebagai legenda dalam kalangan masyarakat Bisaya Sabah atas sumbangannya dalam mempertahankan kampungnya daripada penceroboh. Gunsoloi merupakan penduduk kampung Penampang yang membina bahtera di atas bukit sebagai persediaan menghadapi banjir besar yang diramalkan akan menimpa masyarakatnya.

“Individu ini dianggap sebagai wira tempatan dalam kalangan masyarakat Sabah. Kami percaya cerita menarik daripada kumpulan orang asli yang berbeza dan bagaimana mereka membawa kebanggaan kepada orang Bajau, Dusun dan Sino-Kadazan adalah titik persembahan kami,” kata Rasydah, yang berasal dari Sook, sebuah bandar kira-kira tiga jam pemanduan dari Kota Kinabalu.

Winter Stars of Dresden Festival secara tradisinya diadakan pada bulan Januari di Dresden, ibu kota Saxony dan ibu kota kebudayaan Jerman. Bagaimanapun, penganjur memperkenalkan versi pertandingan dalam talian yang julung kali diadakan (pada 24 hingga 27 Februari) berikutan pandemik bagi membolehkan orang ramai menyertai acara itu secara maya.

Pertandingan dalam talian itu bertujuan untuk membawa bakat muda yang menarik di seluruh dunia bersama-sama pada platform digital baharu tanpa melancong ke luar negara untuk mempersembahkan kemahiran dan tradisi budaya mereka. Ia juga untuk meningkatkan kerjasama dalam kalangan penghibur yang mengambil bahagian untuk terus terlibat dalam festival antarabangsa.

Rasydah berkata adalah penting bagi generasi muda untuk menghayati identiti etnik mereka dan berasa bangga dengan asal usul mereka. Walau bagaimanapun, cabarannya ialah kekurangan dokumentasi yang betul mengenai cerita rakyat Sabah.

“Secara kolektif, usaha sebegini boleh meningkatkan penerimaan dan persefahaman dalam kalangan kumpulan berbeza di Sabah. Paling penting, ia mewujudkan imej positif etnik dan identiti budaya seseorang.

“Para pelajar mungkin berminat untuk mempelajarinya tetapi isunya ialah cerita sebegitu tidak ditulis. Selalunya, ia hanya diperturunkan secara lisan daripada satu generasi ke satu generasi,” katanya.

Salah satu cerita rakyat Sabah yang popular ialah Huminodun, tentang seorang gadis yang dikorbankan untuk memberi makan rakyatnya yang dilanda kebuluran. Ini berpunca daripada pertandingan ratu cantik tradisional yang dikenali sebagai Unduk Ngadau, yang diadakan setiap tahun semasa perayaan menuai, Kaamatan. Satu lagi kisah terkenal ialah kisah Kinabalu yang menggambarkan kerabat raja Cina yang melawat Borneo dan menetap di tanah itu.

Rasydah percaya lebih banyak perlu dilakukan untuk mempromosikan cerita rakyat Sabah.

“Cerita rakyat boleh dijalin dalam pendidikan bahasa seperti Bahasa Malaysia dan Inggeris, dan bahasa lain seperti Dusun, Bajau dan Mandarin.

“Kita sering menggunakan cerita asing, terutamanya cerita dongeng Eropah dalam pendidikan bahasa. Sudah tiba masanya untuk kita beralih kepada cerita rakyat tempatan kita sendiri.” – ANN/The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -