Pelajar Sri Lanka sokong perjuangan basmi COVID-19 China

COLOMBO – Dalam kemelut penularan Covid-19 ini, salah satu bantuan yang dapat diberikan kepada China adalah melalui semangat yang diberikan.

Dengan semangat tersebut sedikit sebanyak dapat meningkatkan semangat rakyat China untuk tetap berdiri memerangi Covid-19 dan tidak mudah berputus asa.

Inilah yang dilakukan oleh pelajar-pelajar Sri Lanka yang menyampaikan semangat dan sokongan mereka kepada rakyat China melalui lukisan.

“Lukisan saya adalah untuk menunjukkan masa yang diperlukan, Sri Lanka bersama-sama dengan rakan-rakan Cina untuk menyokong mereka,” kata Shalani Upekshani, seorang gadis yang lukisannya menggambarkan doktor-doktor di China membantu pesakit yang dijangkiti COVID-19 di satu pihak, sementara di sisi lain Sri Lanka berpegang tangan dengan pesakit.

Pelajar yang berusia 16 tahun itu merupakan antara 43 wakil dari kira-kira 2,000 pelajar di Devi Balika Vidyalaya, sebuah sekolah perempuan di ibu negara, Colombo, yang bersama-sama menulis kepada Peng Liyuan, isteri Presiden China Xi Jinping, dan melampirkan karya seni mereka untuk menunjukkan sokongan dalam perjuangan China menentang COVID-19.

Seorang guru dan pelajar di Devi Balika Vidyalaya, melihat lukisan daripada seorang pelajar di China. – Xinhua
Pelajar-pelajar di sekolah perempuan, Devi Balika Vidyalaya, sedang membuat kad yang memaparkan ‘We Love China’ di Colombo, Sri Lanka. – Xinhua

Pelajar di Devi Balika Vidyalaya, menerima surat balasan daripada Peng Liyuan, isteri Presiden China Xi Jinping. – Xinhua

“Mengingati jangkitan yang teruk dan kesannya kepada kehidupan rakyat dan ekonomi negara, kami ingin menyatakan hasrat kami yang baik dan kami bersama anda dan rakyat anda,” kata pelajar itu di dalam surat yang ditulisnya.

“Pelajar kami menunjukkan perasaan sayang kepada pelajar-pelajar di China menerusi seni, kerana para pelajar Cina telah menyokong kami dalam pameran Manjari,” kata Indika Samarajeewa, seorang guru seni di sekolah awam.

Sekolah tersebut banyak menerima lukisan daripada pelajar di China untuk mengadakan pameran seni antarabangsa setiap dua tahun, kata Samarajeewa, sambil menambah bahawa ia telah menerima beberapa lukisan dari kota Wuhan, China, di mana penyakit pertama kali muncul, untuk pameran tahun ini bernama ‘Manjari,’ atau ‘Collection,’ yang akan diadakan pada bulan Mei mendatang.

Keputusan untuk menyiapkan kerja-kerja seni dan surat itu adalah sepenuhnya idea para pelajar Sri Lanka, yang mengetahui tentang virus itu melalui media sosial dan berita, dan merasa sedih dengan nasib rakan-rakan mereka di China, kata guru itu.

Di samping melukis doktor-doktor dan pesakit-pesakit di China dan orang Sri Lanka, para pelajar juga menulis “China” dalam bahasa Cina dan “Stay Strong China” pada lukisan mereka.

“Doktor di China bekerja keras untuk menyembuhkan semua pesakit,” kata Upekshani sambil menambah bahawa China telah membina hospital dengan cepat dan menyediakan rawatan untuk pesakit.

Beberapa hari selepas surat dan karya seni diserahkan kepada Kedutaan Besar China di Colombo, para pelajar menerima surat balasan dari Peng, yang menyatakan penghargaannya atas sokongan mereka dan mendorong mereka untuk membantu menyumbang kepada persahabatan China-Sri Lanka.

Menggambarkan menerima surat Peng sebagai mimpi menjadi kenyataan, Nethmini Divyanjalee, seorang pelajar, berkata, “Kami tidak pernah menjangkakan bahawa kami akan menerima balasannya. Saya sangat gembira.”

Pelajar-pelajar berkata walaupun mereka tidak pernah pergi ke China, mereka ingin melawat negara itu dan bertemu rakan-rakan Cina mereka satu hari nanti.

“Ini adalah satu penghormatan bukan sahaja untuk sekolah, tetapi juga untuk negara ini, saya ucapkan terima kasih kepada Peng untuk balasannya,” kata W. Samarasinghe Samarasinghe, pengetua sekolah.

Para pelajar berkata mereka akan terus membuat lukisan dan menulis kad untuk menyatakan sokongan mereka kepada China dalam memerangi virus itu.

“Saya yakin China akan dapat mengatasi virus tidak lama lagi,” kata Subomi Rajapaksha, seorang gadis berusia 10 tahun yang lukisannya menggambarkan kanak-kanak dari China dan Sri Lanka bermain dengan gembira dalam masa terdekat apabila wabak berakhir.

“Seperti anda yang berada di sana sentiasa ada untuk kami dalam kesulitan, kami akan berdiri di sebelah anda dalam setiap langkah ke arah masa depan yang lebih baik,” kata pelajar T.H Saubhagya Jayawardena yang berusia 17 tahun menulis pada kadnya. – Xinhua