Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Pelajar UBD menang Pertandingan Dracula Digital 2023

  Oleh Sim Y. H. – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 2 NOV – Kumpulan terdiri daripada tiga pelajar Universiti Brunei Darussalam (UBD) dari Fakulti Sastera dan Sains Sosial (FASS) telah memenangi Pertandingan Dracula Digital 2023 semasa Festival Filem Dracula ke-11 yang berlangsung di Brasov, Romania pada 25 hingga 29 Oktober lalu.

  Dalam kenyataan UBD, kemenangan kumpulan itu yang terdiri daripada Azhar Khir, Aqil Kamarudin dan Shukri Sufri, merupakan kali kedua bagi mahasiswa dari Industri Kreatif dan Rekaan FASS di mana mereka memenangi 500 euro tahun ini, daripada pertandingan pembuatan filem telefon pintar antarabangsa berkenaan.

  Filem pendek yang memenangi anugerah bertajuk Seance itu mengisahkan cubaan seorang lelaki berusia 20 tahun untuk berkomunikasi dengan ayahnya yang telah meninggal dunia.

  Presiden Juri Pertandingan Dracula Digital 2023, Eugen Neagu ketika mengulas mengenai Seance, berkata bahawa dengan elemen-elemen sinematik, filem berkenaan jelas menonjol jika dibandingkan dengan filem-filem pendek lain dalam pertandingan akhir.

  Beliau menyatakan tiga perkataan utama yang ditekankan adalah bukan sahaja untuk memperkenalkan kisah kepada penonton tetapi juga bagi membina atmosfera dan perwatakan.

  Dr Yong Liu menerima trofi Dracula Digital 2023 bagi pihak pasukan trio pelajar UBD semasa majlis berkenaan. – GAMBAR SERAHAN UBD
  Antara penonton yang hadir semasa majlis berkenaan. – GAMBAR SERAHAN UBD

  Filem pendek itu diumumkan menerima undian maksimum daripada keempat-empat juri.

  Beliau menambah pilihan juri itu merupakan pujian kerana mencuba segala-galanya secara sinematik untuk mencipta produk profesional melalui daya saing.

  Pertandingan Dracula Digital merupakan pertandingan filem pendek menggunakan telefon pintar seluruh dunia yang dibukakan kepada peserta muda berusia antara 16 hingga 29 tahun.

  Tiga perkataan rahsia untuk pertandingan akhir telah didedahkan dalam Majlis Perasmian Festival Filem Dracula pada 25 Oktober yang mesti digunakan oleh peserta ialah portrait, testament dan candle.

  Mereka kemudian hendaklah membuat filem pendek tiga minit dalam genre misteri, seram atau fantasi menggunakan kamera telefon pintar dalam masa tiga hari dan kemudian memuat naik di YouTube untuk dinilai oleh juri yang terdiri daripada empat pembuat filem profesional dan ahli akademik.

  Dr Yong Liu dari UBD menghadiri Majlis Perasmian Festival Filem Dracula dan mengumumkan tiga kata kunci untuk pertandingan tersebut, diikuti dengan tayangan dokumentarinya bertajuk A Journey to Brasov, yang mengisahkan tentang tiga pelajar UBD melawat Brasov, Romania serta bekerjasama dengan tiga pelajar Romania dari Universiti Transylvania di Brasov untuk bersaing dalam Pertandingan Dracula Digital 2023.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...