Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Pelakon kabuki ditemui pengsan dalam almari baju

  TOKYO, 18 MEI – Salah seorang pelakon kabuki terkenal Jepun ditemui pengsan di rumah bersama kedua-dua ibu bapanya, yang disahkan meninggal dunia, kata media tempatan hari ini.

  Ennosuke Ichikawa, 47, ditemui dalam keadaan sedar dan tidak sedar di dalam almari pakaian di rumahnya di Tokyo oleh ejennya, kata agensi Jiji Press dan media tempatan lain, memetik sumber polis.

  Pekerja penyelamat mendapati bapanya yang berusia 76 tahun, juga seorang pelakon kabuki, dan ibunya yang berusia 75 tahun tidak sedarkan diri, dan pasangan itu kemudiannya disahkan meninggal dunia, kata Jiji dan penyiar awam NHK.

  Polis sedang menyiasat butir-butir kejadian dan telah menemui apa yang kelihatan seperti nota bunuh diri yang ditulis oleh Ichikawa di dalam rumah, lapor Jiji.

  Jurucakap polis Tokyo, yang enggan memberikan namanya, mengesahkan seorang lelaki dan wanita berusia tujuh puluhan telah disahkan mati, tetapi tidak memberikan maklumat lanjut.

  Ichikawa ditemui duduk di dalam almari pakaian dan keadaannya tidak kritikal, kata Jiji.

  Ichikawa mengadakan persembahan kabuki pertamanya pada tahun 1980 dan seterusnya menjadi salah seorang penghibur terkenal di negara itu. Dia juga mengambil bahagian dalam rancangan televisyen dan filem, sementara meneruskan persembahan dalam teater tradisional.

  Dia membuat persembahan kabuki di London, Amsterdam dan di Paris Opera House, dan dicalonkan untuk anugerah Laurence Olivier untuk persembahan tarian, menurut laman web rasminya. – AFP

  Gambar fail menunjukkan Ennosuke Ichikawa di Tokyo. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...