Sunday, October 2, 2022
33.3 C
Brunei

Pelakon Squid Games menang anugerah Emmy

-

Pelakon drama Squid Games, Lee You-Mi, 28, memenangi Anugerah Emmy untuk pelakon jemputan cemerlang dalam drama bersiri pada hari ini.

Pada acara anugerah televisyen Emmy Seni Kreatif 2022 itu, Lee dinobatkan sebagai pemenang pelakon jemputan cemerlang dalam siri drama, menewaskan Marcia Gay Harden dari The Morning Show, Martha Kelly dari Euphoria dan Hope Davis, Sanaa Lathan dan Harriet Walter dari Succession.

“Saya sangat gembira memenangi anugerah berprestij ini. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pengarah Hwang Dong-hyuk, ahli Squid Games, Netflix dan semua peminat yang menyokong watak saya sebagai Ji-yeong,” agensi Lee Varo Entertainment menyampaikan kepada The Korea Herald, memetik pelakon itu.

“Saya sangat gembira!” Lee menambah. Lee memainkan watak Pemain No.240, Ji-yeong, seorang wanita muda yang bersaing dalam pertandingan kejam untuk 45.6bil won Korea sebagai hadiah wang selepas menjalani hukuman penjara kerana membunuh bapa tirinya yang kejam.

Dia menjadi pelakon Korea Selatan pertama yang menang dalam kategori lakonan individu di Emmy.

Selain Lee, drama sensasi global Squid Games juga memenangi anugerah untuk kesan visual istimewa yang luar biasa dalam satu episod, reka bentuk pengeluaran yang cemerlang untuk program kontemporari naratif dan persembahan lagak ngeri yang cemerlang. – Agensi

Lee You-mi merupakan pelakon pertama dari Korea yang memenangi anugerah individu Emmy. – Agensi
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -