Pelaksanaan projek Lebuh Raya Pan Borneo

TAWAU, 23 JULAI – Pelaksanaan semua projek Lebuhraya Pan Borneo yang diserahkan kepada kerajaan negeri akan digerakkan selepas pasukan pengurusan berkaitan lebuh raya itu dibentuk selewat-lewatnya pada September ini.

Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah, Datuk Peter Anthony berkata pasukan itu bertanggungjawab terhadap semua kerja-kerja berkaitan lebuh raya berkenaan.

“Semua projek lebuh raya itu termasuk Pakej 15 di Tawau akan diselesaikan apabila terbentuknya (Pasukan Pan Borneo) dan kita ambil alih sepenuhnya projek Pan Borneo,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mendengar taklimat organisasi dan pembangunan daerah Lahad Datu, Kinabatangan serta Tawau daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) di sebuah hotel di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Peter berkata berkemungkinan terdapat sedikit perubahan dalam pelaksanaan Lebuhraya Pan Borneo terutamanya dari segi spesifikasi jalan.

“Misalnya kita nampak kedudukan jalan di sekitar Beluran, Telupid dan Lahad Datu ini digunakan oleh lori-lori berat sehingga menyebabkan jalan rosak.

“Justeru saya meminta di peringkat JKR untuk meneliti dan kemungkinan mencadangkan konkrit ditebalkan atau tambah aspal untuk kualiti jalan raya lebih baik,” katanya lagi. – Bernama

Menteri Pembangunan Infrastruktur Datuk Peter Anthony (dua kiri) diberi taklimat oleh Jurutera Jabatan Kerja Raya Daerah Ranau Mac Glen Frederick Lojuman (kiri) ketika melakukan tinjauan Projek Pembaikan Cerun-cerun Jalan Kota Kinabalu- Sandakan di Kilometer 83 Ranau kelmarin. – Bernama