Pelaksanaan semula lockdown pasti sukar – Muhyiddin

KUALA LUMPUR, 20 JULAI – Bimbang dengan kes positif COVID-19 yang kembali mencatatkan angka dua digit di negara ini sejak akhir-akhir ini, Tan Sri Muhyiddin Yassin membayangkan kepayahan yang akan dihadapi oleh rakyat dan negara sekiranya lockdown (sekatan pergerakan) dilaksanakan semula susulan peningkatan kes dengan mendadak.

Perdana Menteri berkata rakyat tidak boleh ambil mudah dengan perkembangan semasa yang menyaksikan kewujudan 13 kluster baharu sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ketika mereka menikmati kehidupan yang kembali hampir normal ketika ini.

“Saya pasti saudara saudari tidak mahu kerajaan kembali melaksanakan lockdown sekiranya kes-kes COVID-19 meningkat dengan mendadak. Saya juga berdoa dan berharap agar kita tidak perlu sampai ke tahap itu,” katanya dalam perutusan khas mengenai perkembangan terkini PKPP yang disiarkan televisyen tempatan.

“Cukuplah tiga bulan kita semua berkurung di rumah untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19. Ekonomi negara kita terjejas teruk, perniagaan mengalami kerugian dan ramai yang hilang pekerjaan. Sudah tentu kita tidak mahu kembali hidup dalam kedaan lockdown seperti itu,” katanya.

Muhyiddin berkata sekiranya kerajaan menguatkuasakan kembali lockdown, ia akan meninggalkan kesan yang amat besar terutama kepada ekonomi dan negara akan kehilangan sekurang-kurangnya RM2 billion sehari, secara langsung menyebabkan kehilangan sumber pendapatan bagi jutaan pekerja di Malaysia.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berucap pada Perutusan Khas Perkembangan Terkini Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di bangunan Parlimen kelmarin. – Bernama

Selain itu ia akan menidakkan usaha kerajaan, sektor swasta dan badan bukan kerajaan (NGO) di bawah Pakej PRIHATIN dan PENJANA yang bertujuan untuk memulih dan menjana semula ekonomi.

“Harus diingat bahawa kerajaan sudahpun mengumumkan pakej rangsangan ekonomi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN), PRIHATIN Tambahan dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara PENJANA yang keseluruhannya berjumlah RM295 bilion untuk kesejahteraan rakyat dan kelangsungan perniagaan dalam tempoh yang sukar ini,” katanya.

Beliau berkata kerajaan telah banyak menghulurkan bantuan bagi meringankan beban rakyat menghadapi kesan pandemik COVID-19.

Muhyiddin berkata sehingga hari ini sejumlah RM11.14 bilion telah disalurkan kepada 10.4 juta penerima Bantuan Prihatin Nasional manakala 7.7 juta pengguna menerima diskaun 50 peratus bayaran bil elektrik dan 65 peratus isi rumah menerima manfaat morotarium bayaran balik pinjaman bank dengan nilai keseluruhan RM38.4 bilion.

Subsidi upah kerajaan bernilai RM7.4 bilion memberi manfaat kepada 6.7 juta pekerja dan 834,000 majikan, katanya.

“Lebih 2.75 juta pekerjaan telah berjaya diselamatkan di bawah program Subsidi Upah dan Program Pengekalan Pekerja,” kata Muhyiddin.

Selain itu, lebih 800,000 perniagaan termasuk perniagaan mikro dan Perusahan Kecil dan Sederhana (PKS) telah menerima manfaat daripada pakej rangsangan tersebut.

Rakyat melalui tempoh PKP sejak 18 Mac lalu dengan kira-kira tiga bulan mereka tidak boleh ke-luar rumah atau pergi bekerja kecuali bagi mendapatkan keperluan barangan makanan atau bertugas di sektor perkhidmatan penting. – Bernama