Pelan tindakan atasi jerebu diaktifkan

KUALA LUMPUR, 13 OGOS – Jabatan Alam Sekitar (JAS) mengaktifkan Pelan Tindakan Pembakaran Terbuka Kebangsaan dan Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan bagi menyelaraskan tindakan oleh agensi kerajaan dalam menangani isu pembakaran terbuka dan menghadapi situasi jerebu negara.

Ketua Pengarah Jabatan Alam Sekitar, Norlin Jaafar berkata langkah itu dilaksanakan selepas kualiti udara mencapai tahap bahaya di kawasan Miri dan Kuala Baram sejak dua hari lalu.

‘’Pihak kami juga mengeluarkan notis arahan di bawah Seksyen 31 dan Seksyen 37, Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 kepada semua pemilik tanah di kawasan tanah gambut Kuala Baram, Sarawak bagi mencegah dan mengawal kebakaran di kawasan berkenaan.

‘’Kami juga menjalankan rondaan operasi harian ke kawasan berpotensi berlakunya aktiviti pembakaran terbuka selain menyalurkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) kepada Jawatankuasa Bencana Negeri Sarawak untuk tindakan susulan,’’ katanya ketika dihubungi Bernama News Channel di sini hari ini.

Beliau menjelaskan beberapa tindakan telah diambil bagi mengatasi masalah jerebu di Sarawak, seperti meningkatkan penguatkuasaan terhadap aktiviti pembakaran terbuka dan lain-lain punca yang berpotensi memberi kesan kepada masalah tersebut.

Selain itu, menjalinkan kerjasama dengan agensi lain dalam melaksanakan prosedur operasi standard (SOP) kebakaran di tanah gambut bagi mencegah dan mengawal kebakaran serta menyebarkan maklumat, katanya.

Norlin berharap semua pihak berkepentingan dan pemilik tanah memantau secara rapi kawasan yang mudah dan sering terbakar seperti tapak pelupusan sampah, hutan, tanah gambut serta tanah pertanian dan industri. – Bernama

Pemandangan Tamparuli sebahagiannya diselubungi jerebu berpunca perbuatan segelintir penduduk melakukan pembakaran secara terbuka yang dirakam dari puncak Bukit Ruhiang Tamparuli lewat petang semalam. Dua tindakan jerebu akan diaktifkan di seluruh negara bagi mengatasi masalah berulang itu. – Bernama