Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Pelancong China akan dibenarkan masuk Thailand tanpa visa

  BANGKOK, 13 SEPT – Pelancong China akan menikmati kemasukan tanpa visa ke Thailand mulai akhir September ini di bawah skim sementara yang diumumkan oleh kabinet kerajaan yang baru dibentuk hari ini.

  Sektor pelancongan penting Thailand menyumbang hampir 20 peratus daripada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) tetapi telah bergelut berikutan pandemik COVID-19 dan perubahan tabiat pengembara.

  Khususnya, pelancong China menyumbang peratusan terbesar pelawat Thailand, dengan kira-kira 11 juta melawat negara itu pada 2019 telah lambat kembali.

  Di bawah peraturan semasa, mereka boleh memohon visa semasa ketibaan tetapi mesti menunjukkan insurans perjalanan, tempahan hotel dan bukti dana melebihi $280 di imigresen untuk penginapan maksimum 15 hari.

  Perdana Menteri Srettha Thavisin berkata skim baharu itu akan berjalan dari 25 September hingga 29 Februari tahun depan dan akan ‘menguji sama ada terdapat sebarang kesan (ke atas ekonomi Thailand)’. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...