Pelancong maut dalam letupan di Myanmar

YANGON, 27 NOV – Seorang pelancong Jerman terbunuh dan seorang wanita Argentina cedera dalam letupan periuk api di Myanmar, polis tempatan berkata hari ini, beberapa hari selepas negara itu bergelut dengan isu penggunaan senjata yang semakin berleluasa.

Kemalangan itu berlaku berhampiran bandar Hsipaw, sebuah kawasan kembara yang popular untuk pelancong yang sering merentasi kawasan ini menggunakan kereta api dari Mandalay untuk sampai ke kawasan pergunungan.

Tim Geibler, 40, maut pada petang Selasa berhampiran kampung Pan Nayung dan Kwun Haung, seorang pegawai polis tempatan memberitahu AFP.

“Pelancong tidak dibenarkan pergi ke kawasan itu,” katanya, sambil menambah bahawa seorang wanita Argentina berusia 39 tahun juga mengalami kecederaan ringan dalam letupan itu.

NGO tempatan tanpa sempadan, yang menjalankan perkhidmatan ambulans de facto yang dikendalikan oleh sukarelawan, memberitahu AFP bahawa wanita itu telah dikeluarkan dari hospital.

Jurucakap kementerian luar negeri Jerman mengesahkan insiden tersebut dan berkata kedutaan Yangon kini sedang berusaha untuk menghubungi ahli-ahli keluarga terdekat Geibler. – AFP