Pelancong Rusia penuhi kembali Laut Merah Mesir

SHARM EL SHEIKH, MESIR – Mussa al-Nahas duduk di luar kedai minyak wangi dan rempah ratusnya menghadap Laut Merah melihat pelancong Rusia, yang mula membanjiri Sharm el-Sheikh selepas enam tahun kejadian serangan pengganas.

“Hari ini jauh lebih baik daripada tiga atau empat bulan lalu kerana pelancong Rusia kini kembali,” katanya kepada AFP.

“Kepulangan penerbangan Rusia telah mendorong negara lain untuk turut membuka sempadan,” tambahnya.

Nahas, 42, telah menghabiskan separuh daripada hidupnya di pusat peranginan Laut Merah yang terjejas teruk dari segi ekonomi selepas pesawat Metrojet yang ditembak jatuh pada tahun 2015 yang mengorbankan 224 kebanyakannya penumpang Rusia.

Serangan itu didakwa oleh kumpulan IS, yang mempunyai pengikut di wilayah utara Sinai yang bergolak. Berikutan nahas itu, Rusia melancarkan larangan menyeluruh ke atas semua penerbangan ke Laut Merah dari tahun 2015, malah ke Kaherah selama beberapa minggu. Kedatangan pandemik COVID-19 pada tahun 2020 merupakan satu lagi cabaran kerana menghalang kemasukan pelancong, yang merupakan sumber pendapatan negara.

Gambar menunjukkan pelancong Rusia melakukan snorkeling dan menyelam di pusat peranginan Laut Merah Sharm el-Sheikh. – AFP
Gambar bertarikh 29 September 2021 menunjukkan pelancong Rusia di pusat peranginan Laut Merah Mesir di Sharm el-Sheikh. – AFP

Pelancongan menjana kira-kira 10 peratus daripada KDNK Mesir di mana satu pertiga daripada 100 juta penduduk hidup di bawah garis kemiskinan.

“Kami pernah mengatakan Sharm el-Sheikh telah menjadi bandar hantu,” kata Nahas.

Tetapi pada bulan Ogos, Sharm mula menyaksikan pesawat pertama dari Moscow mendarat kembali di lapangan terbang tempatan.

Selepas bertahun-tahun mengadakan rundingan, larangan yang telah lama berjalan itu akhirnya ditarik semula.

Pemandu pelancong, Abdelqader Abdel-Rahman, 30, yang sedang bersiap untuk membawa sekumpulan pengembara Hungary menaiki safari padang pasir dengan motorsikal quad, gembira melihat pelancong itu berjalan-jalan di sekitar bandar.

“Sebelum tahun 2015, kira-kira 120 hingga 150 penerbangan yang datang dari Rusia setiap minggu… Kami berharap keadaan kembali seperti dahulu,” katanya kepada AFP.

Pada masa ini, terdapat kira-kira 20 penerbangan dari Rusia tiba di Sharm setiap minggu. Memanfaatkan pelancongan selepas berbulan-bulan penutupan global, kementerian pelancongan Mesir telah mengecualikan yuran visa untuk 28 negara yang kebanyakannya dari timur Eropah.

Pada bulan April lalu, negara itu mengalu-alukan setengah juta pelancong sahaja, dua kali ganda berbanding pada Januari lalu, menurut angka rasmi.

“Sejak pesawat Rusia mula kembali, bandar itu mula beroperasi. Ramai yang telah kembali ke pekerjaan lama mereka dan telah membuka bazar dan restoran mereka semula,” kata Abdel-Rahman.

Pelancong juga gembira untuk kembali ke negara Arab terbesar yang banyak untuk diterokai dari piramid di utara hingga keindahan batu karang Laut Merah. Menghirup teh di dalam khemah Badwi di padang pasir sebelum pergi ke bukit pasir, Roland Juni, 41, warga Hungary, berkata dia kali terakhir melawat sedekad lalu.

“Saya tidak merasakan terlalu banyak perbezaan. Saya menyukainya 10 tahun lalu dan saya menyukainya sekarang,” katanya.

“Sekarang saya melihat ramai warga Rusia di sini. Lebih daripada sebelumnya,” tambahnya.

Pada tahun 2019, sebelum serangan wabak itu, pendapatan pelancongan Mesir mencecah AS$13 bilion. Tetapi mereka menjunam kepada AS$4 bilion tahun lepas, satu kejutan besar bagi kira-kira dua juta pekerja dalam industri.

‘Kami sangat merinduinya’

Pelancong Rusia juga telah merancang untuk aktiviti marin Sharm daripada snorkeling dan menyelam kepada jet-ski. Berdiri di atas dek bot, Alexei Volnyago, 35, memuji, “Kami tidak mempunyai laut seperti ini di Rusia… Ia menakjubkan di sini.”

“Kami sudah lima tahun tidak ke Sharm… kami sangat merinduinya.” – AFP