Thursday, October 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Pelancongan Tunisia kembali meriah selepas penutupan COVID

  TUNIS – Bernadette Burlet, seorang pelancong dari Perancis duduk santai di atas bangku sambil menikmati pemandangan laut Mediterranean di Sidi Bou Said, sebuah bandar pantai di utara Tunisia yang terkenal dengan keindahanya.

  Ini adalah lawatan pertamanya ke luar negara selepas wabak COVID bermula pada awal 2020.

  “Sememangnya lumrah untuk berasa cemas semasa wabak itu. Selepas semua tekanan, saya memutuskan untuk pergi ke Tunisia, sebuah negara yang indah tidak jauh dari Perancis,” kata Burlet kepada Xinhua.

  Jeff Morel datang ke Tunisia untuk percutian keluarga selama seminggu. Bapa kepada dua orang anak itu berkata dia jatuh cinta dengan negara Afrika Utara itu ketika pertama kali melawatnya pada 2012.

  “Datang ke Tunisia bermakna mencari landskap yang indah, pantai yang menakjubkan, makanan yang lazat, dan adat dan tradisi yang menarik,” kata Morel.

  Seorang lelaki memakai perhiasan yang dihiasi dengan bunga plastik di kepalanya di Tunis, Tunisia. – Xinhua

  Dengan lebih ramai pelancong melawat, Sidi Bou Said, antara destinasi pelancongan Tunisia yang lain, menjadi lebih meriah berbanding dua tahun sebelumnya.

  “Terletak paling utara di Afrika Utara dan menghala ke Eropah, Tunisia adalah negara Afrika paling Mediterranean dan negara Arab dari segi kosmopolitannya,” penulis Amerika, Gerald Zarr mengulas mengenai negara itu, yang telah menjadi destinasi menarik bagi pelancong sejak awal tahun tahun 1960an.

  Industri pelancongan Tunisia menarik kira-kira 7.1 juta pengunjung setiap tahun dalam tempoh lima tahun sebelum penularan wabak COVID. Menurut syarikat pemprosesan data Knoema, perjalanan dan pelancongan menyumbang 16.1 peratus kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara pada 2019.

  Pandemik COVID memberi kesan yang hebat pada sektor pelancongan, yang pendapatannya pada 2020 menjunam sebanyak 65 peratus kepada sekitar AS$746 juta berbanding 2019.

  Apabila krisis kesihatan awam reda, kerajaan Tunisia mula melonggarkan sekatan perjalanan dan melancarkan lebih banyak kempen untuk mempromosikan pelancongan.

  Sehingga 20 April lalu, lebih satu juta pelancong asing telah melawat negara ini tahun ini, menandakan peningkatan sebanyak 128 peratus berbanding tempoh yang sama pada 2021, Kementerian Pelancongan Tunisia melaporkan awal bulan lalu.

  Sementara itu, dipacu oleh pertumbuhan dalam sektor pelancongan dan pertanian, ekonomi Tunisia berkembang sebanyak 2.4 peratus pada suku pertama tahun ini.

  Walaupun prestasi sektor pelancongan dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah mendorong harapan untuk pemulihan yang lebih pantas, masih tidak pasti sama ada pelancongan akan kembali ke tahap pra-pandemik di negara ini, yang telah terperangkap dalam krisis politik yang berpanjangan.

  Muzium Negara Bardo Tunisia, yang mempunyai salah satu koleksi mozek terbesar di dunia, telah ditutup selama hampir satu tahun kerana kebimbangan keselamatan, kerana ia ditempatkan di kompleks yang sama dengan Parlimen Tunisia, yang digantung oleh Presiden Kais Saied pada Julai 25, 2021.

  Mohamed Dhafer, yang telah menjual kraf tangan di Sidi Bou Said sejak 2006, mengadu perniagaannya tidak sebaik sebelum wabak, seperti ramai rakyat Tunisia lain dalam industri pelancongan.

  “Ramai pemilik terpaksa menutup kedai kerana kekurangan pelancong. Saya harap musim ini tidak seteruk musim lepas,” katanya. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kanada tegaskan perlu ‘kehadiran diplomatik kuat’ di India

  NEW DELHI, 4 OKT - Kanada kelmarin menegaskan keperluan untuk mempunyai kehadiran diplomatik yang kukuh di India selepas muncul laporan bahawa kerajaan India mahu...