Pelari maraton Hong Kong tutup slogan ‘politik’

HONG KONG, 24 OKT – Peserta maraton Hong Kong menghadapi masalah atas sebab pakaian – dan juga tatu – yang mengandungi slogan Kantonis yang popular dengan gerakan pro-demokrasi di bandar itu, lapor media tempatan.

Beberapa peserta memberitahu saluran berita tempatan bahawa mereka telah diarahkan untuk menukar atau menutup pakaian yang bertulis ‘Hong Kong, Tambah Minyak!’.

Slogan itu diterima pakai secara meluas oleh penunjuk perasaan pada pembantahan pro-demokrasi yang besar dan ganas yang menggegarkan bandar itu pada 2019 dan menimbulkan kemarahan China.

Penganjur telah memberi amaran sebelum perlumbaan bahawa slogan politik tidak akan diterima dan ketika sekitar 15,000 pelari hadir hari ini, ada yang diberitahu mereka tidak boleh bermula jika mereka membawa slogan tersebut, menurut laporan media tempatan.

Seorang wanita memberitahu CitizenNews bahawa dia diiringi oleh polis ke gerai semasa pemeriksaan keselamatan dan memberitahu dia memakai ‘pakaian politik’ – seluar pendeknya mengandungi ‘Hong Kong, Tambah Minyak!’.

Seorang lelaki memberitahu HK01, sebuah lagi media tempatan, bahawa setelah campur tangan oleh pegawai polis, kakitangan maraton menyuruhnya menanggalkan bajunya yang mempunyai slogan dan memakai blazernya.

Seorang lagi peserta yang mempunyai frasa tatu di kakinya ditinggalkan dengan pita plastik yang menutup ayat tersebut, tambah HK01.

“Ini adalah acara suka dan kami tidak ingin melihat sebarang unsur politik.” Kata William Ko, pengerusi jawatankuasa penganjur maraton, pada sidang media selepas perlumbaan. – AFP

Reaksi pelumba maraton Hong Kong, Wong Kai-Lock ketika melewati garis penamat untuk memenangi perlumbaan maraton lelaki di maraton Hong Kong. – AFP