Pelarian meningkat di sempadan Turki-Greece

PAZARKULE, TURKI, 1 MAC – Sekitar 2,000 pelarian lagi tiba di sempadan Turki dan Greece hari ini selepas Turki membuka pintu ke Eropah dengan mengatakan ia tidak lagi dapat menampung pelarian dari Syria yang lari dari peperangan.

Sejak berpuluh-puluh tentera Turki terbunuh di barat laut Syria minggu lalu, Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan telah melancarkan serangan balas terhadap tentera rejim Syria dan memberi tekanan ke atas Eropah dalam konflik itu.

Kira-kira 2,000 orang termasuk wanita dan kanak-kanak tiba hari ini dari Istanbul dan berjalan melalui tanah lapang menuju pintu sempadan Pazarkule, jelas wartawan AFP. Kumpulan itu termasuk dari Afghanistan, Syria dan Iraq.

Beribu-ribu orang yang sudah berada di sempadan telah bermalam dengan suhu yang sangat sejuk dan menyalakan api untuk memanaskan diri, kata wartawan.

Sekumpulan kecil pelarian melemparkan batu ke kereta polis Greece di seberang sempadan di mana pertengkaran berlaku sehari sebelum Greece enggan membenarkan mereka menyeberang.

Para pelarian berkumpul dalam zon sempadan Turki dan Greece, di Pazarkule, daerah Edirne. Beribu-ribu pendatang yang terperangkap di sempadan Turki dan Greece bertempur dengan polis Greece. – AFP

Menteri Dalam Negeri Turki, Suleyman Soylu mendakwa bahawa 76,358 pelarian telah meninggalkan Turki pagi ini melalui wilayah Edirne di Pazarkule.

Edirne, yang terletak di barat laut Turki, bersempadan dengan Greece dan Bulgaria. AFP tidak dapat mengesahkan dengan dakwaan Soylu.

Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi (IOM) kelmarin mengatakan kira-kira 13,000 pendatang berkumpul di sempadan Turki dan Greece.

Turki telah menumpangkan kira-kira 3.6 juta pelarian Syria dalam beberapa tahun kebelakangan ini, jumlah warga Afghanistan masuk ke Turki juga melonjak.

Lebih 200,000 warga Afghanistan ditangkap di Turki pada tahun 2019, dua kali ganda daripada tahun 2018 lebih 100,000, menurut angka rasmi.

Erdogan mengatakan Turki telah ‘membuka pintu’ dan tidak merancang untuk menutupnya kerana ‘EU harus menyimpan janji-janjinya.’

Beliau merujuk kepada perjanjian 2016 dengan Brussels untuk menghentikan pelarian dalam pertukaran untuk berbilion euro.

Ketua Suruhanjaya Eropah, Ursula Von Der Leyen pada hari Sabtu mengatakan bahawa EU sedang memerhatikan dengan penuh prihatin dan bersedia untuk menggunakan Frontex sempadan agensi pengawal untuk bertindak.

Ankara berusaha menekan kerajaan Barat untuk menyokong Turki di Syria selepas 34 tentera Turki terbunuh Khamis lalu di wilayah utara Idlib Syria. – AFP