Thursday, December 7, 2023
31.5 C
Brunei

  -

  Pelepasan kali ketiga air sisa radioaktif yang dirawat ke laut

  TOKYO, 2 NOV – Loji janakuasa nuklear Fukushima Daiichi yang rosak akibat tsunami memulakan pelepasan ketiga air sisa radioaktif yang dirawat dan dicairkan ke laut hari ini selepas pegawai Jepun berkata dua pelepasan awal itu berakhir dengan lancar.

  Operator loji itu mengeluarkan 7,800 tan air terawat dalam setiap dua kumpulan pertama dan merancang untuk mengeluarkan jumlah yang sama dalam kumpulan semasa sehingga 20 November.

  Tokyo Electric Power Company Holdings berkata pekerjanya mengaktifkan pam pertama daripada dua pam untuk mencairkan air terawat dengan sejumlah besar air laut, secara beransur-ansur menghantar campuran ke Lautan Pasifik melalui terowong bawah laut untuk pelepasan luar pesisir.

  Kilang itu memulakan pelepasan air sisa pertama pada bulan Ogos dan akan terus melakukannya selama beberapa dekad. Kira-kira 1.34 juta tan air sisa radioaktif disimpan dalam kira-kira 1,000 tangki di loji itu. Ia telah terkumpul sejak loji itu lumpuh akibat gempa bumi besar dan tsunami yang melanda timur laut Jepun pada 2011.

  TEPCO dan kerajaan berkata pembuangan air ke laut tidak dapat dielakkan kerana tangki hampir penuh dan rancangan itu perlu ditamatkan.

  Pelepasan air kumbahan telah ditentang keras oleh kumpulan nelayan dan negara jiran termasuk Korea Selatan, di mana ratusan orang mengadakan protes. China segera mengharamkan semua import makanan laut Jepun, mencederakan pengeluar dan pengeksport makanan laut Jepun.

  Kerajaan Jepun telah menubuhkan dana bantuan untuk membantu mencari pasaran baharu dan mengurangkan kesan larangan makanan laut China, manakala kerajaan pusat dan tempatan telah mengetuai kempen makan ikan dan menyokong Fukushima, yang kini disertai oleh ramai pengguna.

  Air tersebut dirawat untuk membuang sebanyak mungkin radioaktiviti kemudian dicairkan dengan air laut sebelum dibebaskan. TEPCO dan kerajaan mengatakan proses itu selamat, tetapi beberapa saintis mengatakan pelepasan berterusan itu tidak pernah berlaku sebelum ini dan harus dipantau dengan teliti.

  Setakat ini, hasil pensampelan marin oleh TEPCO dan kerajaan telah mengesan tritium, yang mereka katakan tidak dapat dipisahkan oleh teknologi sedia ada, pada tahap yang jauh lebih kecil daripada piawaian air minuman Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

  Dalam kemunduran baru-baru ini, dua pekerja loji telah disimbah dengan sisa radioaktif semasa membersihkan paip di kemudahan rawatan air dan dimasukkan ke hospital untuk pendedahan.

  Agensi Tenaga Atom Antarabangsa telah menyimpulkan bahawa jika pelepasan itu dijalankan seperti yang dirancang, ia akan memberi kesan yang boleh diabaikan terhadap alam sekitar, hidupan marin dan kesihatan manusia. Pegawai misi IAEA berkata bulan lepas mereka diyakinkan dengan kelancaran operasi setakat ini. – AP

  Loji janakuasa nuklear Fukushima Daiichi yang rosak akibat tsunami memulakan pelepasan ketiga air sisa radioaktif yang dirawat dan dicairkan ke laut, hari ini, selepas pegawai Jepun berkata dua pelepasan awal itu berakhir dengan lancar. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...