Sunday, December 10, 2023
28.8 C
Brunei

  -

  Pelepasan ketiga air sisa radioaktif ke laut berakhir dengan selamat – kata pengendali

  TOKYO, 20 NOV – Pembebasan kumpulan ketiga air sisa radioaktif yang dirawat daripada loji nuklear Fukushima Jepun yang rosak ke Lautan Pasifik berakhir dengan selamat seperti yang dirancang, kata pengendalinya pada hari ini, ketika pengeluar makanan laut negara itu terus mengalami sekatan import China yang dikenakan selepas pelepasan bermula.

  Sejumlah besar air sisa radioaktif telah terkumpul di loji nuklear sejak ia rosak akibat gempa bumi dan tsunami besar pada 2011. Ia mula menyalurkan air sisa yang dirawat dan dicairkan ke lautan pada 24 Ogos dan selesai melepaskan kumpulan ketiga 7,800 tan pada hari ini. Proses itu dijangka mengambil masa beberapa dekad.

  Pelepasan itu ditentang keras oleh kumpulan nelayan dan negara jiran termasuk China, yang mengharamkan semua import makanan laut Jepun, mencederakan pengeluar dan pengeksport kerang Jepun dan makanan laut lain.

  Pengendali loji itu, Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), berkata keluaran ketiga, seperti dua yang sebelumnya, berjalan lancar dan sampel marin diuji olehnya dan kerajaan menunjukkan bahawa paras semua radionuklid terpilih jauh lebih rendah daripada standard keselamatan antarabangsa.

  Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida, dalam pertemuan Jumaat lalu dengan Presiden China, Xi Jinping di luar sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) di San Francisco, meminta China untuk segera menarik balik larangan makanan laut tetapi hanya mencapai persetujuan yang samar-samar untuk mencari jalan untuk menyelesaikan pertikaian melalui mesyuarat dan dialog secara konstruktif.

  Kedua-dua pihak akan mengadakan mesyuarat pakar saintifik untuk membincangkan pembebasan itu tetapi tidak ada jadual untuk kemungkinan penarikan balik larangan itu, kata Kishida.

  Kerajaan Jepun telah menyediakan dana bantuan untuk membantu mencari pasaran baharu untuk makanan laut Jepun, dan kerajaan pusat dan tempatan telah mengetuai kempen untuk menggalakkan pengguna Jepun makan lebih banyak ikan dan menyokong pengeluar makanan laut Fukushima.

  TEPCO juga menyediakan pampasan kepada industri perikanan untuk ‘kerosakan reputasi’ kepada produknya yang disebabkan oleh pelepasan air sisa, dan berkata ia telah menghantar borang permohonan kepada 580 kemungkinan pencari pampasan.

  Air sisa dirawat untuk membuang sebanyak mungkin radioaktiviti untuk memenuhi piawaian yang boleh dilepaskan secara sah dan kemudian dicairkan dengan air laut sebelum dilepaskan. TEPCO dan kerajaan mengatakan proses itu selamat, tetapi beberapa saintis mengatakan pelepasan berterusan air yang mengandungi radionuklid daripada reaktor yang rosak tidak pernah berlaku sebelum ini dan harus dipantau dengan teliti.

  Penyelesaian pelepasan kumpulan ketiga air sisa pada hari ini menjadikan jumlah keseluruhan kepada 23,400 tan. TEPCO merancang keluaran keempat pada penghujung Mac 2024. Itu hanya akan mengosongkan kira-kira 10 daripada kira-kira 1,000 tangki simpanan di loji Fukushima kerana pengeluaran air sisanya yang berterusan, walaupun pegawai berkata kadar pelepasan akan meningkat kemudian. Tangki-tangki itu pada masa ini menyimpan lebih daripada 1.3 juta tan air sisa, yang kebanyakannya perlu diundurkan untuk memenuhi piawaian keselamatan sebelum dikeluarkan.

  TEPCO dan kerajaan berkata pembuangan air ke laut tidak dapat dielakkan kerana tangki perlu dialihkan dari kawasan loji supaya ia boleh ditamatkan. – AP

  Loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi, yang rosak akibat gempa bumi dan tsunami besar pada 11 Mac 2011, kelihatan dari pelabuhan perikanan Ukedo berdekatan di bandar Namie, timur laut Jepun, pada 24 Ogos 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India larang eksport bawang

  NEW DELHI, 8 DIS – India melarang eksport bawang sehingga Mac tahun depan bagi meningkatkan bekalan domestik selain membendung inflasi pengguna. Kerajaan memutuskan untuk memindahkan...