Peletakan jawatan PM Iraq diluluskan

BAGHDAD, 1 DIS – Parlimen Iraq meluluskan peletakan jawatan kabinet hari ini, selepas pergolakan ganas dua bulan yang membunuh lebih 420 orang dan ribuan orang berkabung dalam perarakan di seluruh negara.

Perdana Menteri Adel Abdel Mahdi berkata pada Jumaat beliau akan menghantar surat peletakan jawatan kepada parlimen berikutan peningkatan dalam angka kematian di kalangan pembantah yang menuduh elit pemerintah yang tidak cekap, korup dan terhutang budi kepada kuasa asing.

Tunjuk perasaan tersebar dari pusat mereka di Baghdad dan kebanyakan kawasan selatan ke kawasan utara, bandar minoriti penduduk Sunni Mosul, di mana beratus pelajar dalam pakaian hitam menganjur perarakan untuk aktivis yang terbunuh.

Parlimen membuka sesi pada tengah hari ini dan dalam beberapa minit telah meluluskan peletakan jawatan Abdel Mahdi, yang menurut perlembagaan menganggap beliau dan seluruh kabinet sebagai ‘kerajaan sementara.’

Speaker parlimen berkata beliau akan meminta Presiden Barham Saleh untuk menamakan seorang perdana menteri baharu. Sejurus sebelum sesi bermula, seorang lagi pembantah ditembak mati di ibu negara, kata sumber perubatan.

Gerakan bantahan adalah yang terbesar di Iraq sejak serangan pimpinan AS pada 2003 yang menggulingkan Saddam Hussein dan menubuhkan sistem demokratik di negara tersebut.

Penunjuk perasaan telah melepaskan kemarahan mereka pada Iran, yang dilihat sebagai mempunyai pengaruh besar dalam Iraq, dengan pembantah pada minggu lalu membakar pejabat konsul Iran.

“Abdel Mahdi harus letak jawatan, begitu juga parlimen dan parti dan Iran,” kata penunjuk perasaan muda di Dataran Tahrir, Baghdad, pusat gerakan bantahan yang bermula pada awal Oktober. – AFP

Warga Iraq mengambil bahagian dalam upacara peringatan di dataran Tahrir di ibu negara Baghdad, kelmarin, untuk berkabung pembantah yang terbunuh dalam rapat antikerajaan. – AFP