Monday, November 28, 2022
23.1 C
Brunei

-

Pelukis 13 tahun terima biasiswa

KOREA SELATAN – Pelukis berbakat, Kim Ha-min berusia 13 tahun menerima biasiswa daripada ArtTechTree dan Connect Art, pengendali pameran seni kontemporari Midnightluv, di Galeri Andtree di selatan Seoul baru-baru ini.

Kim menerima biasiswa 2 juta won (AS$1,410), yang diperoleh daripada keuntungan hasil pameran itu, di mana 63 karya empat artis dipamerkan.

“ArtTechTree dan Connect Art berganding bahu dengan The Korea Herald untuk menyokong bakat seni muda. Salah satu tujuan pameran Midnightluv adalah untuk mengumpul dana program sokongan,” kata Yoo Seo-yeon, Ketua Pegawai Eksekutif ArtTechTree, pada majlis itu.

Kim, yang digelar ‘pelukis ajaib’ oleh media tempatan pada 2017, telah bekerjasama dengan pelukis Itali, Mimmo Paladino, menerbitkan buku bergambar dan mengadakan pameran individu lebih daripada empat kali di seluruh bandar Korea Selatan.

Sebelum majlis penganugerahan, Kim memberikan persembahan lukisan di pameran itu, yang menarik perhatian ramai pengunjung.

“Sungguh bertuah mendapat peluang ini,” kata Kim.

“Saya menyedari bahawa saya boleh melukis tanpa rasa gementar di hadapan penonton yang ramai. Ianya menyeronokkan.

“Kami telah menjalankan banyak projek untuk artis muda, tetapi Kim Ha-min adalah artis berbakat pertama yang kami pilih untuk menyokong,” kata Yoo.

“Kami akan meneruskan usaha kami untuk menyokong kanak-kanak berbakat,” tambahnya.

Pameran Midnightluv, yang diadakan di bawah tema cinta, mempamerkan lukisan oleh artis Yun Song-a, Koh Yeo-myoung, Ha Jung-woo dan Lee Tae-sung.

Karya-karya di pameran itu dijual sebagai karya seni fizikal atau sebagai token yang tidak boleh digunakan.

Sebahagian daripada keuntungan jualan diperuntukkan untuk menyokong artis yang sedang berkembang, termasuk bakat muda. – ANN/The Korea Herald

Karya bertemakan anggur oleh jurugambar dan pelukis Koh Yeo-myoung antara yang dipamerankan. – ANN/The Korea Herald
Yoo Seo-yeon memperkenalkan ‘pelukis berbakat’ Kim Ha-min kepada penonton di pameran Midnightluv. – ANN/The Korea Herald

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Selatan lancar bas pandu sendiri

SEOUL, 25 NOV – Ibu negara Korea Selatan melancarkan laluan bas pandu sendiri pertama hari ini, sebahagian daripada uji kaji yang dikatakan jurutera berhasrat...
- Advertisment -