Pelukis gabung lakuer Vietnam dan Jepun dalam karya

HANOI – Artis dan pensyarah Vietnam Trieu Khac Tien menceritakan kisah tentang kaitan antara budaya lakuer Vietnam dan Jepun melalui lukisan lakuernya.

Lukisan-lukisan itu dipamerkan di pameran bertajuk Cau Chuyen Phuong Dong (Kisah Oriental) di Pusat Yayasan Jepun di Hanoi.

Ia menawarkan sekilas gambaran tentang teknik halus dan istimewa lukisan lakuer kedua-dua negara dan pemahaman yang lebih mendalam kepada pencinta seni tentang bagaimana kedua-dua budaya seni lakuer ini dipengaruhi antara satu sama lain dan disepadukan ke dalam satu karya yang indah.

Tien mempamerkan beberapa daripada 30 lukisan lakuer dan bekalan seni di pameran itu. Kisah orientalnya membawa pengunjung pameran ke tempat yang tenang dan tenang dengan lukisan bertajuk Happiness; Homeland; Moonlight; Twilight; Oriental Tale 1; Oriental Tale 2 dan lain-lain.

Lukisan Oriental Tale 1 adalah daripada siri kerja tamat pengajian kedoktorannya di Universiti Seni Tokyo. Dia menggunakan teknik lakuer Jepun toghidashi-makie; tatenuri dan hakue dan pokok lakuer semula jadi Jepun menampilkan geisha dalam kimono tradisional memakai barang kemas yang indah.

Trieu Khac Tien (tengah) memperkenalkan lakuer kepada pengunjung pameran. – ANN/VNS

Tien mencipta lukisan Homeland tahun ini. Lukisan itu mengingatkan orang ramai tentang tanah air di mana mereka boleh mencari ketenangan dan dorongan. Ia menggambarkan pemandangan perkampungan luar bandar di utara dengan imej ibu tua, wau, belukar buluh dan rumput.

“Pameran itu merupakan satu peristiwa penting untuk menarik perhatian orang ramai, bukan sahaja warga Vietnam tetapi juga pelawat antarabangsa,” kata Aris umi Mitamura, Profesor Kehormat dan bekas ketua Jabatan Urushi di Universiti Tokyo.

“Tien mahir dalam menggabungkan budaya lakuer antara Vietnam dan Jepun.”

Tien kini merupakan Timbalan Dekan Jabatan Lukisan di Universiti Seni Halus Vietnam. Beliau menerima Ph.D Seni Urushi di Universiti Seni Tokyo pada 2017. Beliau telah mengadakan pameran di Korea Selatan, Ekspo 2020 Dubai, Taiwan dan China.

The Oriental Tale ialah ringkasan perjalanan kreatif peribadinya yang penuh dengan emosi yang luhur. Ia juga mencerminkan peluang bertuahnya untuk terlibat dalam pertukaran antara dua budaya lakuer Vietnam dan Jepun yang telah lama wujud.

“Bagi saya, lakuer ialah bahasa visual yang berkuasa yang sentiasa mengandungi unsur kejutan yang unik,” kata Tien.

“Ia adalah gabungan proses lukisan yang ketat dengan penambahbaikan dalam proses pencanaian salutan, abstrak dan nyata. Ia seperti ilusi pada latar belakang misteri, perak dan emas yang berkilauan.”

Mengikuti jejak langkah mahaguru dan generasi pelukis yang meminati lakuer, Tien terus berkembang dalam proses belajar dan latihan bersama-sama dengan percubaan yang sukar di Universiti Seni Tokyo dengan jurusan lakuer tradisional Jepun, menurut kurator pameran itu, Nguyen The Son.

“Pameran itu mungkin merupakan ringkasan pembelajaran, penyelidikan dan eksperimen beliau dengan tekun untuk menumpukan teknik khusus lakuer tradisional Jepun dengan bahan lakuer Vietnam berkualiti tinggi,” kata Son.

“Pada masa yang sama, ia juga merupakan permulaan perjalanan yang menandakan langkah baharu dalam karya terbaharu sambil cuba menggabungkan kecanggihan dan perincian teliti yang diperlukan seorang artis dengan kebolehan baharu dan ekspresif dalam bahasa visual artis.”

Pameran ini berlangsung sehingga 22 April di 27 Quang Trung Street, Hanoi dari 9 pagi hingga 6 petang setiap hari. – ANN/VNS