Tuesday, October 4, 2022
26.2 C
Brunei

Pelumba Drag Brunei raih kemenangan di Sabah

-

Oleh Daniel Lim

SABAH, 21 SEPT – Pelumba drag Brunei Tyjay Lee bin Mohd Lyzuan dan Iwan Azriman bin Haji Abdul Jalil @ Pele dari Pasukan Hondatech Racing membuktikan mereka mampu bersaing dengan pelumba drag antarabangsa lain yang sama mahir apabila kedua-duanya berjaya melakar kejayaan dalam kategori masing-masing semasa Perlumbaan Drag Merdeka.

Diadakan selama dua hari dari 16 hingga 17 September di Tawau Drag Strip (Lapangan Terbang Tawau Lama), yang terletak di Tawau, Sabah, pertandingan itu dianjurkan oleh Pasukan Portatree Sabah, di mana pelumba drag dari seluruh rantau telah berkumpul untuk bersaing di antara satu sama lain dalam pelbagai kategori dalam pertandingan tersebut.

Mengetuai kontinjen dari Brunei untuk bertanding dalam pertandingan itu ialah pengerusi Iwan Azriman Pasukan Hondatech Racing.

Bagi Iwan Azriman sendiri, dia bertanding dalam kategori Vtec NA Open vs 2WD ProStreet dengan Honda Civic EG6 miliknya dan menduduki tempat kedua keseluruhan dalam kategori tersebut catatan masa 12.5 saat.

Sementara itu, prestasi Tyjay Lee bin Mohd Lyzuan dalam kategori terbuka 4WD/-2WD melebihi jangkaan, apabila dia memecahkan rekod sebelumnya dengan catatan masa rasmi dengan catatan masa 9.5 saat melalui Mitsubishi Evo 3 miliknya.

Dengan pasukan itu telah mencapai penamat di podium pada pertandingan itu, ahli dari Pasukan Hondatech Racing merancang untuk terus mengambil bahagian dalam pertandingan perlumbaan drag yang sama tidak lama lagi.

Salah satu rancangan pasukan itu adalah untuk bertanding di Battle of the Kings 2022 Grand Finale yang akan datang yang dianjurkan oleh kelab MUSC Motorsports dan dijadualkan berlangsung pada 12 Oktober di Terengganu Drag Strip, Malaysia.

Pasukan Hondatech Racing bergambar ramai dengan hadiah yang dimenangi semasa Perlumbaan Drag Merdeka yang berlangsung di Tawau Drag Strip (Lapangan Terbang Tawau Lama), Tawau, Sabah baru-baru ini. – Gambar serahan Pasukan Hondatech Racing
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -