Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Peluru berpandu Rusia melanda pasar Ukraine, membunuh 17 awam

  KOSTIANTYNIVKA, 7 SEPTEMBER – Peluru berpandu Rusia yang melanda kelmarin di timur Ukraine mengubah pasar luar menjadi runtuhan yang berapi-api dan gelap di mana orang awam yang menangis mencari orang tersayang dalam kalangan mayat yang hancur dan terbakar bertaburan di tanah.

  Letupan di bandar Kostiantynivka membunuh 17 orang dan mencederakan sekurang-kurangnya 32 dalam salah satu serangan paling maut Rusia ke atas orang awam dalam beberapa bulan, kata pegawai Ukraine.

  “Tiada sasaran tentera di sini. Ini adalah kejiranan yang aman di pusat bandar,” Stefan Slovak, yang tinggal di Kostiantynivka, berkata dengan suara yang bergetar.

  Di belakangnya terdapat sisa-sisa pasar, di mana mayat-mayat hangus dapat dilihat di jalan, pakaian mereka masih terbakar, berhampiran kereta yang terbakar. Di belakang gerai pasar yang memegang pasli segar, penyelamat menemui seorang wanita berpakaian awam dengan kepalanya berlumuran darah.

  Video yang diambil oleh The Associated Press menunjukkan adegan huru-hara, dengan mayat hangus terbaring di atas tanah, sebahagian daripadanya masih terbakar. Ketika anggota bomba cuba memadamkan api, petugas pertama bergegas menggunakan ‘tourniquet’ dan memuatkan mangsa yang cedera ke dalam kenderaan kecemasan menggunakan pengusung dan selimut. Poster atau tarps digunakan untuk menutup beberapa orang yang mati. Penonton menangis dan menenangkan antara satu sama lain.

  “Mereka menembak orang awam yang aman. Adakah kita tentera di sini? Adakah kita menembak mereka? Tidak! Jadi kenapa? Mereka hanya cuba memusnahkan negara Ukraine,” kata penduduk Nadezhda Negoda.

  Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy berkata serangan itu disengajakan. Dia telah melawat bandar itu berkali-kali dalam perjalanan ke barisan hadapan.

  “Mereka yang mengetahui tempat ini sangat menyedari bahawa ia adalah kawasan awam. Tidak ada unit tentera berdekatan,” kata Zelenskyy semasa sidang akhbar di Kyiv bersama Perdana Menteri Denmark, Mette Frederiksen yang sedang melawat. – AP

  Askar-askar Ukraine mengangkat seorang wanita yang cedera ke ambulans selepas serangan roket Rusia ke atas pasar makanan di pusat bandar Kostiantynivka, Ukraine, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...