Pemain hoki ais Turki teruja untuk Olimpik Beijing

ISTANBUL – Memandangkan Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 semakin hampir, pemain hoki ais profesional di bandar terbesar di Turki, Istanbul semakin teruja untuk menonton dan menganalisis struktur permainan peserta Olimpik sebagai kaedah latihan yang berkesan.

Kedua-dua pasukan kebangsaan lelaki dan wanita Turki gagal melayakkan diri ke Sukan Musim Sejuk Beijing 2022 yang dijadualkan pada Februari dan mereka tidak mahu membuang masa untuk bersiap sedia bagi Sukan Olimpik seterusnya, menurut Deniz Ince, jurulatih ais pasukan hoki lelaki dan wanita Istanbul.

“Seperti setiap atlet dan setiap jurulatih, kami juga mempunyai impian Olimpik,” kata Ince kepada Xinhua semasa sesi latihan di gelanggang ais Silivrikapi yang terletak di sebelah bandar Eropah itu.

“Namun Turki malangnya tidak berada di sana,” keluh Ince sambil menyatakan bahawa kebanyakan pasukan Olimpik yang layak mempunyai budaya yang berakar dalam sukan itu.

Dia menambah bahawa dirinya sangat meminati hoki ais China dan menyatakan kesediaan pasukannya bermain perlawanan persahabatan dengan pasukan dari China dalam masa terdekat.

Seorang pemain hoki ais Istanbul semasa dalam sesi latihan di Istanbul, Turki. – Xinhua

Deniz Ince ketika mengarahkan pemain-pemain semasa dalam sesi latihan di Istanbul, Turki. – Xinhua

“Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, China telah membuat peningkatan besar ke hadapan dan melabur banyak dalam sukan ini serta latihan atlet dan jurulatih,” katanya. “Dengan kadar yang begitu berkembang, pasukan akan menjadi lebih baik dan lebih baik.”

Hoki ais bermula di Turki pada akhir 1980-an hanya di Istanbul dan ibu kota Ankara. Pada pandangan Ince, ia telah mencapai banyak kemajuan sejak itu.

Pada masa ini, terdapat gelanggang ais di banyak wilayah di negara ini dan banyak pasukan telah ditubuhkan, bermain dalam liga dan kategori yang berbeza.

Aleyna Lokbas, pemain kebangsaan berusia 23 tahun, berkata pasukan hoki ais Turki telah bersiap sedia untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk seterusnya, menyasarkan ‘tempat yang lebih baik dengan peluang yang lebih baik’.

“Segala-galanya bermula dengan menonton (perlawanan),” katanya, sambil menambah bahawa pasukannya akan menganalisis semua permainan dan terutamanya prestasi pemain terkenal dunia di Sukan Olimpik.

Pada pandangan Lokbas, pasukan hoki ais wanita China mempunyai gaya unik dengan struktur permainan berbeza yang tidak menyerupai yang lain.

Ziya Efe Guclu yang berusia 17 tahun kini beraksi dalam liga super lelaki tempatan. Dia berharap sukan itu dapat berkembang dengan lebih pesat di negaranya dan dia mungkin berpeluang bermain bersama pemain dan jurulatih asing.

“Kami masih mempunyai perjalanan yang panjang, tetapi kami akan melakukan yang lebih baik untuk Olimpik akan datang,” katanya. – Xinhua