Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Pemandu Jeepney Filipina protes rancangan ganti bas mini

  MANILA, 16 JAN – Pemandu jip Filipina mengadakan tunjuk perasaan di ibu negara Manila hari ini berhubung rancangan kerajaan untuk menghapuskan penggunaan kenderaan berasap secara berperingkat di seluruh negara dan menggantikannya dengan bas mini moden.

  Jeepneys – pertama kali dibuat daripada sisa jip Amerika Syarikat (AS) selepas Perang Dunia II – ialah simbol negara di Filipina dan berfungsi sebagai tulang belakang sistem pengangkutan negara.

  Mereka menyediakan tunggangan untuk berjuta-juta orang di seluruh negara dengan harga serendah 13 peso.

  Konvoi jeepney memandu melalui Manila sebagai menentang pelan penghapusan berperingkat, yang dilancarkan pada 2017 sebagai sebahagian daripada program untuk menambah baik sistem pengangkutan awam negara yang huru-hara.

  Seorang pemandu jeepney memberi isyarat semasa mengambil bahagian dalam protes terhadap rancangan pemodenan jeepney di Manila hari ini. – AFP

  Ia telah berulang kali ditangguhkan kerana protes dan pandemik COVID.

  Pengusaha Jeepney diberi masa sehingga akhir 2023 untuk menyertai koperasi, yang akan mempunyai dua hingga tiga tahun untuk menggantikan armada mereka dengan kenderaan moden yang lebih selamat dan kurang pencemaran.

  Koperasi akan dapat mengakses pembiayaan bank dan menerima subsidi kerajaan antara 200,000 dan 300,000 peso setiap kenderaan untuk meringankan beban kewangan peralihan itu, kata pegawai.

  Tetapi pemandu yang menentang penghapusan berperingkat berhujah bahawa menyertai koperasi dan membeli kenderaan baharu akan membebankan mereka dalam hutang dan mereka tidak akan dapat memperoleh wang yang mencukupi untuk terus hidup. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...