Pemandu kemalangan karnival didakwa mahkamah

BRUSSELS, 22 MAC – Pemandu kereta yang membunuh enam orang apabila ia merempuh sekumpulan pengunjung karnival di Belgium telah didakwa atas tuduhan membunuh, kata peguam bela kepada media tempatan hari ini.

Peguam berkata, suspek bernama Paolo F. ditahan reman oleh hakim pada perbicaraan kelmarin, manakala penumpang dalam kereta itu didakwa gagal membantu mangsa yang cedera dan dibebaskan dengan jaminan.

“Kami tidak berurusan dengan pertuduhan pembunuhan atau serangan dan bateri seperti yang diminta oleh pihak pendakwaan,” Frank Discepoli, peguam pemandu, memberitahu radio RTL.

“Saya fikir hakim, selepas menganalisis unsur-unsur fail itu, dapat menyedari bahawa kami sedang berhadapan dengan fakta yang tidak sengaja.”

Pendakwa raya memberitahu penyiar RTBF kelmarin bahawa pemandu itu telah didapati “sedikit mabuk” selepas ujian alat pernafasan alkohol.

Pemandu dan penumpang telah ditahan pada waktu subuh waktu tempatan Ahad lalu sejurus selepas kemalangan yang mengorbankan enam orang dan menyebabkan 10 orang cedera parah, mengejutkan negara.

Menurut laporan media, kedua-dua lelaki itu adalah sepupu, 32 dan 34 tahun, yang baru pulang dari sebuah disko.

Pegawai berkata mereka berasal dari La Louviere, sebuah bandar bekas perlombongan arang batu yang merangkumi perkampungan Strepy-Bracquegnies di mana tragedi itu berlaku. – AFP

Orang ramai berkumpul berhampiran gimnasium di mana saksi dan saudara mangsa dialu-alukan berhampiran tapak di mana sebuah kereta merempuh sekumpulan pengunjung karnival. – AFP