Pemandu Uber berhak dapatkan hak pekerja

LONDON, 19 FEB – Mahkamah tinggi Britain hari ini memutuskan bahawa para pemandu Uber AS berhak digelar sebagai pekerja atau hak pekerja.

Keputusan Mahkamah Agung dengan sebulat suara bahawa pemandu adalah pekerja setelah bergelut selama bertahun-tahun dengan syarikat teksi dan syarikat penghantaran Silicon Valley.

“Ini telah menjadi pertempuran undang-undang empat tahun yang melelahkan bagi anggota kami tetapi berakhir dengan kemenangan bersejarah,” kata Mick Rix, dari kesatuan sekerja GMB.

Mahkamah Agung telah mempertahankan keputusan tiga pengadilan sebelumnya, yang menyokong apa yang telah dikatakan GMB selama ini iaitu ‘pemandu Uber adalah pekerja dan berhak mendapat cuti, gaji cuti dan gaji minimum,’ tambahnya.

Uber mengatakan ia menghormati keputusan itu, ‘yang memfokuskan pada sebilangan kecil pemandu yang menggunakan aplikasi Uber pada tahun 2016’.

“Kami komited untuk melakukan lebih banyak dan sekarang akan berunding dengan setiap pemandu aktif di seluruh UK untuk memahami perubahan yang mereka ingin lihat,” kata Jamie Heywood, pengurusnya untuk Eropah Utara dan Timur, dalam satu kenyataan.

Mahkamah rendah memutuskan pada tahun 2016, 2017 dan 2018 menyokong sekumpulan 20 pemandu Uber yang berpendapat bahawa mereka berhak mendapat status pekerja memandangkan jangka masa mereka bekerja melalui aplikasi Uber dan cara syarikat itu mengawasi pekerjaan mereka.

Uber menegaskan bahawa pemandu bekerja sendiri kerana mereka memilih waktu dan tempat kerja mereka sendiri dan sering mencari penumpang melalui aplikasi pesaing.

Pengadu kini boleh meminta ganti rugi kepada pengadilan pekerjaan dan ia boleh mencetuskan perubahan besar yang mempengaruhi semua pemandu.

“GMB sekarang akan berunding dengan anggota pemandu Uber kami mengenai tuntutan pampasan mereka yang akan datang,” kata Rix. – AFP

Logo Uber dilihat di pejabat Uber di Secaucus, New Jersey, AS. Mahkamah Agung Inggeris telah memutuskan bahawa pemandu Uber digolongkan sebagai ‘pekerja’ dan bukan bekerja sendiri. – AP