Pemangkin perkembangan pasaran e-dagang

NUR-SULTAN – Sanzhar Saberbekov berkejar ke sana ke mari, naik dan turun dari basikalnya untuk menghantar barangan runcit dan makanan dari beg galas bagi mereka yang berada di rumah untuk mencegah COVID-19 di ibu negara Kazakhstan, Nur-Sultan.

Seorang pelajar kolej berusia 24 tahun, Saberbekov bergabung dengan kumpulan penghantaran yang semakin meningkat enam bulan yang lalu, dengan harapan dapat memperoleh sejumlah wang saku dan bebas dari segi kewangan ibu bapanya.

Setelah tercetusnya wabak COVID-19 di Kazakhstan pada bulan Mac, Saberbekov memilih untuk terus menjadi penghantar bebas untuk Glovo, platform perkhidmatan penghantaran atas permintaan global.

“Sudah tentu, semua orang takut keluar di tengah wabak itu. Saya bukan orang yang bersikap melulu tetapi saya percaya kerja saya penting dalam situasi sukar seperti itu,” katanya.

Kazakhstan mencatatkan lebih 104,718 kes COVID-19 dan 1,523 kematian pada hari Selasa lalu. Ia telah terkena virus paling teruk di antara lima negara Asia Tengah dan melakukan dua penutupan di seluruh negara untuk membendung virus yang menular.

Sanzhar Saberbekov mengambil pesanan dari sebuah kafe di Nur-Sultan, Kazakhstan. – Xinhua

“Kami menghantar makanan, ubat-ubatan dan bahan makanan lain dalam beberapa jam kepada pelanggan kami. Makanan bawa pulang menyumbang banyak penghantaran,” kata Saberbekov kepada media, sambil menambah bahawa Glovo telah memperhebatkan langkah-langkah pembasmian kuman dengan menyediakan penutup mulut dan hidung, sarung tangan dan antiseptik setiap dua minggu.

Saberbekov bekerja dari pukul 10 pagi hingga 9 malam setiap hari untuk memenuhi permintaan pelanggan yang berbeza.

“Semasa penutupan kedua, terdapat kekurangan ubat di farmasi. Setelah pelanggan memesan ubat melalui aplikasi Glovo, kami mencari ubat di pelbagai farmasi,” katanya.

“Rasanya sangat senang membawa ubat-ubatan kepada yang memerlukan dan mendapatkan penghargaan mereka,” katanya.

“Sebilangan pelanggan kami dijangkiti COVID-19. Mereka menghubungi untuk memberi amaran kepada kami bahawa mereka sakit. Biasanya mereka meminta kami untuk meninggalkan barang mereka di pintu rumah mereka,” kata penghantar itu.

Menurut Glovo, jumlah pesanan dari aplikasi Glovo telah meningkat sebanyak 34 peratus di seluruh Kazakhstan di tengah wabak tersebut. Sebanyak 60 peratus tempahan dilakukan melalui pembayaran dalam talian. Kini lebih daripada 1,500 penghantar bekerja untuk Glovo di negara ini.

Saberbekov mengatakan semasa penutupan, dia dapat memperoleh purata 10,000 tenge (sekitar AS$24) setiap hari.

“Tukang penghantar diperlukan ketika orang tidak dapat keluar untuk membeli keperluan harian. Kerja kami bukan hanya dapat membawa wang tunai yang sangat diperlukan untuk kami tetapi juga dapat membantu negara menghadapi krisis ini,” katanya.

Secara relatifnya membeli-belah secara dalam talian di Kazakhstan agak perlahan tetapi wabak ini telah menjadi pemangkin kepada perkembangan e-dagang. Kementerian perdagangan dan integrasi mengatakan bahawa pada separuh pertama tahun 2020, jumlah runcit e-dagang di negara ini meningkat lebih daripada 150 peratus dari tahun lalu.

Kementerian menganggarkan bahawa pasaran e-dagang akan diperluas menjadi 900 bilion tenge (AS$2.17 bilion) akhir 2020, dan menjadi 1.9 trilion tenge (AS$4.58 bilion) tahun 2022, menyumbang sekitar 13 peratus dari perniagaan runcit negara itu, berbanding 2.9 peratus untuk 2019. – Xinhua